Izvor: RTS, 08.Apr.2021, 10:53

Demonstranti u Belfastu zapalili autobus i automobile – Džonson duboko zabrinut

Nastavljaju se protesti u Belfastu. Demonstranti koji se protive pravilima za izvoz za Severnu Irsku uspostavljenim nakon Bregzita napali su policiju kamenicama i zapalili nekoliko vozila na ulicama Belfasta. Britanski premijer Boris Džonson je naveo da je duboko zabrinut zbog nasilja, a šef irske diplomatije je poručio da se nemiri moraju zaustaviti pre nego što neko strada.
Okupljena omladina u delu Belfasta gde žive oni koji se zalažu za ostanak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Uniji sa Britanijom sinoć je zapalila vozila i bacala kamenice na policiju u seriji nasilnih protesta koji su počeli prošle nedelje, preneo je Rojters.

Demonstranti su zapalili i jedan autobus koji su prethodno oteli. 
Nemiri su nastali zbog toga što se zajednica unionista protivi novim trgovinskim barijerama između Severne Irske i ostatka Velike Britanije koje su nastale kao posledica Bregzita.
Iz Demokratske unionističke partije (DUP) su istakli i odluku policije da ne procesuira pripadnike irske nacionalističke partije Šin Fejn zbog velike sahrane koja je održana prošle godine bez, kako navode, poštovanja mera protiv širenja koronavirusa.
Iz Šin Fejna su okrivili DUP zbog podizanja tenzija svojim stavom o trgovinskim sporazumima i pozivom da šef lokalne policije podnese ostavku.
Jučerašnji protesti održali su se u zapadnom delu Belfasta, kod takozvanog "zida mira", koji razdvaja unioniste od uporišta irskih nacionalista.

Zidovi i ograde su podignuti kako bi se sprečili sukobi dve zajednice koji su trajali tri decenija. Sukobi su okončani mirovnim dogovorom 1998. godine.
Severna Irska je duboko podeljena. Katolički deo stanovništva želi da se ujedini sa Irskom, dok se protestanti zalažu za ostanak u zajedničkoj državi sa Velikom Britanijom. 
Džonson "duboko zabrinut", iz Irske pozivaju na prekid protesta Britanski premijer Boris Džonson sinoć je na Tviteru osudio nasilje i naveo da je "duboko zabrinut" dešavanjima u Belfastu.

"Duboko sam zabrinut prizorima nasilja u Severnoj Irskoj, naročito napadima na Policijsku službu Severne Irske koja štiti građane i lokale, napadom na vozača autobusa i na novinara", naveo je Džonson u objavi na Tviteru.
Poručio je i da put za prevazilaženje razlika dijalog, a ne nasilje i kriminal.
Ministar spoljnih poslova Irske Sajmon Koveni rekao je da se nemiri i ulično nasilje u Severnoj Irskoj moraju zaustaviti pre nego što neko bude ubijen ili ozbiljno povređen.
"Ovo su prizori koje dugo nismo videli u Severnoj Irskoj, prizori za koje su mnogi mislili da su prepušteni istoriji i mislim da je potreban kolektivni napor da bi se tenzije smanjile", naveo je Koveni za irski javni servis RTE. 
Vlada Severne Irske će se sastati danas kako bi razmotrila posledice jučerašnjih demonstracija.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.