Izvor: B92, 14.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstranti sebi odsekli prste

Seul -- Dva državljanina Južne Koreje odsekla su sebi prste ispred Ambasade Japana u Seulu u znak protesta.

Dva demonstranta su protestovala što Tokio polaže pravo na grupu pustih ostrvaca za koje Južna Koreja tvrdi da su njena. Park Kjung Dža i Čo Seung Kju su baštenskim makazama i nožem odsekli sebi po prst tokom protesta 16 osoba ispred Ambasade.

Demonstranti su spaljivali japanske zastave i prozivali Japan da se ponaša kao kolonijalni gospodar Koreje. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Teritorijalni spor oko stenovitog arhipelaga, koji Koreja naziva Tokto, a Japan Takešima tinja još od završetka Drugog svetskog rata, a razbuktao se u februaru, u vreme dok su Tokio i Seul slavili 40. godišnjicu diplomatskih odnosa. Tada je ambasador Japana u Seulu Tošijuki Takano izjavio da sporna ostrva istorijski i zakonski pripadaju Japanu.

Stenovit vulkanski arhipelag nalazi se u Japanskom moru, koje Južna Koreja naziva Istočnim morem, tačno na pola puta između dve zemlje, a oblast je bogata ribom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.