Demonstranti protiv bušenja na Arktiku blokirali ulaz u luku Sijetla

Izvor: Blic, 19.Maj.2015, 00:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstranti protiv bušenja na Arktiku blokirali ulaz u luku Sijetla

Nekoliko stotina protivnika eksploatacije nafte u Arktičkom okeanu blokiralo je u ponedeljak ulaz na jedan lučki terminal u Sijetlu, gde će ogromna plutajuća naftna platforma holandske kompanije "Šel" biti oremljena pre no što se letos uputi ka vodama Aljaske.

Demonstranti s transparentima i zastavama u povorci su došli i privremeno zatvorili put ka lučkom Terminalu 5 tokom jutarnjeg špica. Uzvikivali su "Klimatska pravda za sve!" i "Šel neće proći!".

Organizatori >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protesta su naveli da je njihov plan građanska neposlušnost kako bi se zaustavilo bušenje dna u traganju za naftom, jer su zabrinuti zbog mogućeg izlivanja nafte u dalekim arktičkim vodama i posledica koje bi to imalo po klimu u čitavom svetu.

Šel koji bi da uz severozapadnu obalu Aljaske traga za naftom, saopštio je da planira da izda saopštenje o tome.

Policija je rekla da su moguća hapšenja, ali da očekuje da se demonstracije završe mirno. Nekoliko desetina policajaca je pešice i na biciklima pratilo demonstrante.

Portparol Luke u Sijetlu, Piter Makgrou rekao je da na Terminalu 5 danas ionako ima malo posla, te i "nije bilo mnogo toga za blokiranje".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.