Izvor: B92, 29.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstracije zbog zatvaranja TV

Karakas, Valensija -- Policija Venecuele rasterala demonstrante koji su protestovali zbog gašenja najstarije privatne TV u Veneculi.

Policija je sinoć rasterala demonstrante koji su se okupili posle odluke predsednika Uga Čaveza da ugasi najstariju privatnu televizijsku stanicu, koja je kritikovala njegovu vladu. Policija je bacila suzavac na grupu od oko 5.000 ljudi, ali se grupa ponovo okupila. Neki demonstranti su bacali kamenice i boce na policiju, a snage bezbednosti su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bacile još suzavca.

Jučerašnji protest je bio najveći otkad je Radio-televizija Karakas prestala sa emitovanjem programa u nedelju u ponoć i kada je umesto nje počela da radi nova državna televizija, koja emituje spotove muzičara i emisije koje podržavaju Čaveza i vladinu reklamu "Sada Venecuela pripada svima".

Čavez je oduzeo dozvolu za emitovanje, optuživši privatnu TV stanicu za subverzivne aktivnosti i podršku puču protiv njega 2002.

Ministar unutrašnjih poslova Pedro Kareno rekao je državnoj televiziji da su četiri studenta ranjena u demonstracijama zbog zatvaranja televizije, blizu univerziteta u Valensiji, 150 kilometara zapadno od Karakasa. Za sada se ne zna ko je odgovoran za ranjavanje i da li ima uhapšenih.

Generalni sekretar Reportera bez granica Rober Menar rekao je da je odluka Čaveza da zatvori televiziju njegova prva ozbiljna međunarodna politička greška.

Nemačka, predsedavajuća Evropskoj uniji, zvanično je izrazila zabrinutost zbog zatvaranja televizije.

Radio-televizija Karakas otvorena je 1953. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.