Demonstracije opozicije u Gruziji pre izbora

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Okt.2020, 00:18

Demonstracije opozicije u Gruziji pre izbora

Desetine hiljada pristalica opozicije u Gruziji okupilo se večeras u Tbilisiju dva dana pred parlamentarne izbore na kojima se nadaju da će biti smenjena vladajuća partija koja je sve nepopularnija.

Gruzijci u subotu glasaju na neizvesnim parlamentarnim izborima obeleženim do sada neviđenim udruživanjem opozicije protiv vladajuće stranke koju vodi najbogatiji čovek u zemlji, bivši premijer Bidzina Ivanišvili.

Njegov veliki rival je bivši predsednik u izgnanstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Mihail Sakašvili. Njegova grupacija Ujedinjeni nacionalni pokret (MNU) uspela je ove godine da okupi više opozicionih grupa da se suprotstavi Ivanišvilijevoj partiji Gruzijski san na vlasti od 2012. godine, optuženoj za korupciju i gušenje protivnika.

Sakašvilijeve pristalice sinoć su napunile centralni trg u Tbilisiju na kome se nalazi velika statua Svetog Đorđa, zaštitnika sveca zemlje.

Obraćajući se masi preko video veze iz Ukrajine Sakašvili je obećao "pobedu slobode nad opresijom, bogatstva nad siromaštvom".

Sakašvili je pobegao iz zemlje kada je napustio predsedništvo 2013. pod pretnjom od sudskog gonjenja zbog zloupotrebe položaja.

Sada živi u Ukrajini gde savetuje predsednika Volodimira Zelenskog ali MNU je obećao da će on biti imenovan za premijera ako opozicija pobedi.

Gruzijski san koji je došao na vlast u trenutku kada je Sakašvili kritikovan zbog autoritarnih sklonosti, gubi popularnost u svetlu ekonomskih teškoća i napada na demokratska ostvarenja zemlje.

Iako obe strane kažu da su ubeđene u pobedu ishod glasanja je neizvestan

Gruzija, sa oko četiri miliona stanovnika, redak je primer demokratije među bivšim sovjetskim republikama ali je redovno potresaju antivladine demonstracije, navodi Frans pres.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.