Demonstracije ispred ambasade SAD u Libanu

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Nov.2019, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demonstracije ispred ambasade SAD u Libanu

Nekoliko desetina ljudi danas je demonstriralo u blizini američke ambasade u Libanu, protestujući protiv, kako kažu, američkog mešanja u libanska unutrašnja pitanja.

Libanska vojska i policija su uvele stroge mere bezbednosti oko ambasade, koja se nalazi severoistočno od Bejruta, a demonstranti su se na kraju razišli be problema.

U Libanu se protesti održavaju od 17. oktobra, a demonstranti traže kraj rasprostranjene korupcije i lošeg upravljanja političke >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << klase koja zemljom vlada već tri decenije.

Čuju se i pozivi da kompletna politička elita sidje sa scene.

Demonstranti su kritikovali nedavne izjave bivšeg američkog ambasadora Džefrija Feltmana koji je izjavio da se "demonstracije i reakcije libanskih vlasti i institucija na njih na sreću podudaraju s američkim interesima".

Protest u Libanu zbog hapšenja maloletnika koji su cepali postere

Pet mladih Libanaca, medju njima troje maloletnika, optuženih da su cepali postere partije koju je osnovao predsednik Libana Mišel Aun nakratko su uhapšeni u subotu uveče, što je izazvalo gnevne reakcije u zemlji koju potresaju demonstracije.

Više od mesec dana nakon početka demonstracija protiv čitave vladajuće klase koja se smatra korumpiranom i nekompetentnom, aktivisti su danas pozvali na nove proteste.

Petoro tinejdžera je odvedeno u pritvor u Hamani, istočno od Bejruta, nakon što su optuženi da cepaju postere Slobodnog patriotskog pokreta, saopštili su advokati koji brane demonstrante.

Bezbednosne snage su ih pustile ubrzo posle ponoći nakon što su ih ispitali.

Dvojica pritvorenih imaju 15 godina, a jedan 12, rekla je vojska.

Hapšenje je izazvalo uzbunu na društvenim mrežama.

Neki su poručili da „ režim koji pritvara decu mora pasti“ i da „ kada dete od 12 godina prodrma presto države znamo da je je ta država korumpirana".

Tristo ljudi, uključujući 12 maloletnika, uhapšeno je od početka protesta i većina je puštena u roku od 48 sati, rekli su advokati.

Medjutim njih 11, uključujući dva maloletnika, je još uvek iza rešetaka zbog napada na jedan hotel u prvoj sedmici demonstracija.

Partijom koju je osnovao Aun sada rukovodi njegov zet, ministar spoljnih poslova u ostavci Gebran Bazil.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

PROTEST U LIBANU Demonstranti palili američke zastave i slike Donalda Trampa

Izvor: Blic, 24.Nov.2019

Više desetina Libanaca protestovalo je danas nedaleko od američke Ambasade u Bejrutu izražavajući nezadovoljstvo zbog, kako kažu, američke intervencije u unutrašnja pitanja Libana.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.