Izvor: Blic, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demokratija u karantinu

Svi oni političari koji traže da se odlože izbori dok se ne reši status Kosova odnose se prema njima kao prema strašnoj bolesti koju treba držati u karantinu.

Čak i da se prihvate uveravanja da postoje posebne istorijske okolnosti u kojima ne treba rasipati snagu na politička nadmetanja, zbog čega im smeta da se narod na izborima izjasni koga u takvim prilikama želi za predvodnika. Ako se, umesto toga, građanima uskraćuje pravo da biraju, tada je teško otkloniti sumnju da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razlog za to nije Kosovo već nezajažljiva ambicija da se na vlasti što duže ostane.

Takve sumnje, najzad, obilato pothranjuje sve do sada poznato istorijsko iskustvo. Zna se, drugim rečima, da autoritarne vlasti i često i rado koriste sve moguće izgovore - od unutrašnje zavere do spoljne ugroženosti - da bi sprečile proveru volje birača i uvođenje demokratske uprave.

Nije, najzad, poznato da postoji ijedna demokratska država u kojoj je vlastima prepušteno da izbore raspisuju zavisno od političke celishodnosti a ne od zakonski utvrđenih, obavezujućih rokova. Sem, naravno, u slučaju rata ili elementarne katastrofe, koji su svima vidljivi, pa se i ne moraju posebno dokazivati.

Ako nas protivnici izbora - kao demokratske tekovine - plaše pomenutim zlokobnim nagoveštajima, moramo im reći da bi, ako već moramo, prizivane nesreće radije dočekali sa ljudima koje sami biramo nego sa onima koji za tumače narodnih potreba sami sebe imenuju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.