Izvor: B92, 29.Mar.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija sa Tajvana u Kini

Peking -- Prvi put posle više decenija, jedna politička delegacija sa Tajvana posetila je Kinu.

Poseta se smatra istorijskom iz više razloga. Iako su mnogi Tajvanci pojedinačno često posećivali Kinu, reč je prvoj masovnijoj formalnoj političkoj poseti posle više decenija. Lider najveće opozicione grupacije na Tajvanu, Nacionalne partije, Čijang Ping Kun predvodi tridesetočlanu delegaciju koja posećuje Kinu samo nekoliko dana posle masovnih uličnih protesta Tajvanaca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv kineskog zakona o nasilnom sprečavanju otcepljenja.

"Zvaničnici Kine su nas toplo dočekali, kao i tajvanski biznismeni koji ovde borave. Ovom prilikom se svima zahvaljujem", rekao je Kun.

U Guangdžou je grob Sun Jat Sena i drugih pripadnika pokreta koji je zbacio dinastiju Kveng 1911, i kojeg poštuju i Kina i Tajvan. Delegacija će provesti i pet dana u Pekingu i razgovarati sa zvaničnicima Kine, s kojima će razmotriti razvoj poslovne saradnje Tajvana i Kine.

Od 1949, kada su u Kini komunisti došli na vlast, pripadnici tada velike Nacionalne partije utočište su našli na Tajvanu. Bez obzira na to što Tajvan od tada funkcioniše kao neformalna samostalna država s parlamentarnim demokratskim sistemom, socijalistička Kina nikada se nije odrekla tog dela teritorije, što je bio izvor poluvekovne zategnutosti, povremeno i na ivici ortužanog sukoba. Posle više decenija, poseta predstavlja prvi pokušaj neke zvanične političke grupacije sa Tajvana da zaleči stare rane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.