Delegacija Narodne republike Kine u poseti Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2023, 18:28

Delegacija Narodne republike Kine u poseti Kikindi

U poseti Kikindi boravila je delegacija Narodne republike Kine, u kojoj su bili predstavnici ambasade te zemlje u Beogradu, delegacija Privredne komore Kine, kao i kineskih kompanija. Poseta visoke delegacije bila je prilika da se gosti upoznaju sa privrednim, kulturnim i turističkim potencijalima grada na severu Banata.

Na inicijativu republičkih poslanika, članova Poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom, visoka delegacija Narodne republike Kine boravila je u Kikindi, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je jedna od prvih poseta tog ranga nekoj lokalnoj samoupravi u Srbiji. Bila je to prilika da gosti saznaju više o gradu na severu Banata, da se upoznaju sa potencijalima Kikinde, što je i preduslov mogućih zajedničkih projekata.

"Kao Ambasada, želimo da vidimo što više, kako bismo zajednički došli do mogućih oblika saradnje između naše dve zemlje i, naravno, kineskih i srpskih kompanija", rekao je Liu Kai, savetnik za ekonomsku i trgovinsku saradnju u Ambasadi NR Kine u Srbiji.

Prema rečima Nikole Lukača, gradonačelnika Kikinde, bila je čast predstaviti privredne, kulturne i turističke potencijale grada, što je i preduslov mogućih zajedničkih projekata sa kineskim partnerima.

"Predstavićemo potencijale grada Kikinde, kako bi pronašli načine da investicije i projekte koje možemo zajednički da realizujemo, u narednom periodu i budu započeti", dodao je Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Sastanak i razgovori kineskih diplomata i privrednika sa domaćinima u Kikindi bio je važan prvi korak ka mogućim budućim privrednim i infrastrukturnim projektima-

"Danas ćemo konkretnije razgovarati o saradnji u oblasti kulture, u oblasti zelene energije, to je nešto što ćemo pokazati kineskim partnerima. Videćemo da li će se otvoriti još neke mogućnosti, jer Kikinda i dalje ima itekako šta da ponudi i u drugim oblastima", naglasio je Milenko Jovanov, narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije.

Kako je naglašeno tokom razgovora, poseta Kikindi rezultat je dobre saradnja između NR Kine i Republike Srbije, pa bi budući projekti svakako bili realizovani uz podršku Vlade RS. Nakon sastanka u kikindskoj Gradskoj kući, gosti iz Narodne Republike Kine posetili su Sportski centar "Jezero", kao i muzej i atelje Terra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.