Izvor: B92, 07.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deklaracija UN o Severnoj Koreji

Seul -- Savet bezbednosti UN usvojio je sinoć neobavezujuću deklaraciju o nuklearnim aktivnostima Severne Koreje.

Deklaracijom je Severna Koreja upozorena da će, "ako ne usliši međunarodne apele, Savet bezbednosti delovati u skladu sa svojim odgovornostima i u skladu sa Poveljom UN". Južna Koreja je zadovoljna zbog usvajanja deklaracije, ali je istovremeno pozvala vlasti u Pjongjangu da se što pre vrate za pregovarački sto.

U deklaraciji se Severna Koreja upozorava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da odustane od nuklearnih testova i Pjongjangu poručuje da će snositi "sve moguće posledice", ako ne odustane od svoje namere.

Kao rezultat kompromisa SAD, koje su tražile zauzimanje čvršćeg stava, i Kine, vernog saveznika rezima Pjongjanga, tekst deklaracije zahteva od severnokorejskog režima da "odustane od izvođenja nuklearnog testa i uzdrži se od daljih koraka koji bi podstakli tenzije".

Savet bezbednosti je, takođe, pozvao Pjongjang da se odmah i "bezuslovno" vrati pregovorima u kojima učestvuje još pet država - SAD, Kina, Rusija, Japan i Južna Koreja.

"Želimo da još jednom istaknemo da će Severna Koreja biti u potpunosti odgovorna za sve moguće posledice ako izvede nuklearni test, uprkos jasnom međunarodnom stavu o tome i naporima Južne Koreje i drugih država", navodi se u saopštenju južnokorejskog ministarstva spoljnih poslova.

Pomenute države već više godina pokušavaju da ubede komunistički režim u Pjongjangu da odustane od nuklearnog programa. Severna Koreja, međutim, od novembra 2005. bojkotuje te pregovore u znak protesta zbog finansijskih sankcija koje su joj uvele SAD.

Istovremeno, moguće je da će uskoro biti zatraženo i uvođenje sankcija Iranu zbog nekooperativnosti Teherana u inspekciji njegovog nuklearnog programa. Opširnije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.