Dejvid Kemeron: fiš-end-čips kao predizborni korak

Izvor: Vostok.rs, 16.Feb.2011, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejvid Kemeron: fiš-end-čips kao predizborni korak

16.02.2011. -

„Vrlo sam proždrljiv", da i u šali ili ozbiljno, jednom je u intervjuu za novine izjavio Dejvid Kemeron, lider britanskih konzervativaca, koji je 2010. godine postao jedan od namlađih premijer-ministara u istoriji Ujedinjene Kraljevine.

Kao jedno od oruđa u svojoj predizbornoj borbi Dejvid Kemeron je izabrao najpoznatiji i najrasprostranjeniji britanski fast-fud – fiš-end-čips. Drugim rečima – prženu ribu s pomfrijem. Za vreme svojih predizbornih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << putovanja Kemeron je teatralno na meti fotografskih kamera jeo prženu ribu u društvu kriški prženog krompira. Ovo ne čudi. Kao prvo, to je demokratski. Kao drugo, baš je britanski, dakle, patriotski. Kao treće, ukusno je. Fiš-end-čipsa se u porcijama Britanaca pojavio otprilike sredinom XIX veka, kad je u Severnom moru intenzivno počeo da se razvija ribolov. Prva prodavnica, koja je trgovala ribom i krompirom „za poneti" otvorena je u Londonu 1860. godine. Ovo jednostavno jelo brzo je postalo popularno među radničkom klasom. I danas se u Britaniji svake godine proda oko 300 miliona porcija ove jednostavne hrane.

U finišu svojih predizbornih putovanja u grofoviji Kambriji Kemeron je u jednom od tamošnjih restorana za svoju ekipu naručio 32 večere lokalne ribe. Kad je već postao premijer-ministar, napisao je pismo-zahvalnicu menadžeru restorana u kojem je ugošćen nezaboravnim specijalitetima – za „jedno od najboljih jela", koja je imao prilike da proba za vreme izborne kampanje. Bićemo pravedni: glavni torijevac nije jedini koji u predvorju izbora pokazuje elektoratu ljubav prema fiš-end-čips. Svojevremeno je u istoj takvoj teatralnoj ljubavi prema ovom jelu zapažen i prethodni lider laburista Toni Bler.

Još kao lider konzervativne opozicije Dejvid Kemeron je obećao da namerava da liši članove britanskog parlamenta jeftinih pića i jeftine kuhinje na radnom mestu, pošto ova jeftinoća pada na pleća poreskih obveznika. Kemeron je takođe nastupio s pozivima da se kupuju prave britanske namirnice. Uostalom, vođa konzervatora ne pokazuje baš uvek gastronomski patriotizam.

Suparništvo za suparništvo, ali dvojica nepomirljivih međusobnih kritičara – laburista Gordon Braun i torijevac Dejvid Kemeron udružili su se na stranicama kuvara, koji je izdala jedna od crkvenih parohija Zapadnog Jorkšira u dobrotvorne svrhe. Pritom se ispostavilo da su oba britanska političara poklonici italijanske kuhinje.

U principu, Škotlanđanin Braun se kune u ljubav prema škotskom jelu s nazivom Rumbledethumps, koji se teško može izgovoriti. Ovo jelo predstavlja smesu drobljenog krompira i kupusa. Početkom 2009. godine u zborniku recepata «Saints and Celebs Cookbook» pojavili su se saveti Gordona Brauna kako da se naprave vrećice od povrća i sira „mocarela". A Dejvid Kemeron je nastupio s receptom za pravljenje italijanske paste s kobasicom. U recept su osim kobasice i testenine, ušli sir „parmezan", crveno vino, ruzmarin, pavlaka, crveni luk i paradajz.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.