Decenijama smo u ratu protiv planete

Izvor: B92, 01.Dec.2019, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Decenijama smo u ratu protiv planete"

Čovečanstvo treba da prekine svoj rat sa prirodom, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš uoči početka konferencije UN o klimi (COP25) u Madridu.

Šef UN pročitao je razorni uticaj klimatskih promena.

"Decenijama je ljudska vrsta u ratu protiv planete i planeta uzvraća udarac za udarac. Treba da prekinemo naš rat protiv prirode i nauka nam govori da to možemo da učinimo", rekao je Gutereš u obraćanju novinarima.

On je osudio "potpuno nedovoljne" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obaveze koje su zemlje sveta preuzele da smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i rekao da tačka posle koje nema povratka nije više daleko iza horizonta.

Gutereš je rekao danas novinarima u Madridu da svet ima naučno znanje i tehničke sposobonosti da održi globalno zagrevanje na 1,5 stepena Cezlijusa koliko je određeno Pariskim sporazumom o klimi ali da "nedostaje politička volja".

U govoru uoči sutrašnjeg početka dvonedeljne međunarodne konferencije o klimi u Madridu, Gutereš je najavio da će njenog novi specijalni izaslanik za akciju o klimi i finansiranje za klimu biti odlazeći guverner Banke Engleske, Mark Karni.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.