Izvor: B92, 06.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Debate o kolonijalizmu u Francuskoj

Pariz -- Grupa poslanika zatražila da se ukine zakon po kome su predavanja o lošim stranama ropstva obavezna u školama u Francuskoj.

Poziv oko 40 poslanika konzervativne stranke francuskog predsednika Žaka Širaka došao je usred uzavrele debate o kolonijalnoj prošlosti te zemlje, pošto će u sredu prvi put biti obeležen nacionalni dan sećanja na žrtve robovlasništva.

Dan sećanja, koji je proglasio sam Širak, poklapa se sa datumom kada je 2001. usvojen zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojim se robovlasništvo proglašava zločinom protiv čovečnosti, a od škola traži da lekcije o robovlasništvu uključe u nastavni program.

Poslanici se u svom zahtevu oslanjaju na predlog samog Širaka od januara da se u zakon ubaci i obaveza škola da predaju o "pozitivnoj ulozi" koju je Francuska igrala u bivšim kolonijama. Međutim, taj predlog je izbačen iz zakona. U saopštenju izdatom juče, poslanici su naveli da su svoj zahtev izneli zbog "brige o ravnopravnom tretmanu" prošlosti.

Robovlasništvo u Francuskoj je stavljeno van zakona 1794, ponovo legalizovano 1802, a konačno ukinuto 1848. godine. Najviše je bilo prisutno u francuskim kolonijama u Karibima, gde su Afrikanci dovođeni da rade na plantažama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.