De Vevr: Belgija će uskoro biti konfederacija

Izvor: Politika, 14.Okt.2012, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

De Vevr: Belgija će uskoro biti konfederacija

BRISEL – Nacionalistička flamanska partija N-VA odnela je ubedljivu pobedu na lokalnim izborima u Antverpenu, ekonomskom središtu Belgije, a lider te stranke Bart De Vevr poručio je da će Belgija uskoro postati konfederacija.

„Prešli smo istorijsku prekretnicu”, izjavio je na postizbornom mitingu populistički vođa N-VA , nakon što je njegova stranka ubedljivo porazila vladajuće socijaliste na lokalnim izborima u drugom najvećem gradu u zemlji.

On je poručio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << belgijskom premijeru Emiliju De Rupu da se spremi za konfederalizaciju kraljevine.

„Flandrija više neće plaćati savezne poreze koje Flamanci ne podržavaju”, rekao je De Vevr, koji se otvoreno zalaže za otcepljenje Flandrije od frankofonskog dela Belgije.

De Vevrova pobeda u ekonomski najprosperitentnijem gradu u Belgiji predstavlja veliki poraz za De Rupa, frankofonskog socijalistu koji je prošle godine s mukom sastavio vladu levog centra.

Tanjug

objavljeno: 14.10.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Izborni uspeh flamanskih separatista

Izvor: RTS, 14.Okt.2012

Prvi rezultati lokalnih izbora u Belgiji ukazuju na velike dobitke separatističke stranke NV-A, koja se bori za autonomiju Flandrije. Belgija će uskoro biti konfederacija, poručuje lider te partije Bart De Vevr...Nacionalistička flamanska partija NV-A odnela je večeras ubedljivu pobedu na lokalnim...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.