De Mezijer: Blizu dogovora o formiranju tranzitnih zona

Izvor: RTS, 23.Okt.2015, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

De Mezijer: Blizu dogovora o formiranju tranzitnih zona

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je, bez navođenja detalja, potvrdio da se vladajuća koalicija u principu dogovorila o stvaranju takozvanih tranzitnih zona na nemačkim granicama za izbeglice, navode mediji.
De Mezijer je, takođe, rekao da o tome još ne postoji konačni dogovor i da se detalji moraju dogovoriti, ali da među koalicionim partnerima postoji saglasnost o tome da se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na granicama mora omogućiti brzi postupak za one ljude koji nemaju pravo na azil, prenosi Tanjug.
"To je jedan veliki korak", rekao je De Mezijer, prenose mediji, nazivajući spornim takve tranzitne zone koje, međutim, sudeći prema današnjim anketama, podržava dve trećine Nemaca.
Nemački tabliod Bild je ovih dana pisao da se planiraju takozvane tranzitne zone na nemačkim granicama, prema Austriji na primer, odnosno, specijalni prijemni centri šatorskog ili kontejnerskog tipa, direktno na granicima Nemačke ka inostranstvu.
To bi se "proglasilo eksteritorijalnim oblastima", što onda znači da "ne pripadaju nemačkoj državnoj teritoriji", saznaje tabliod.
Tu bi se onda za nekoliko dana odlučivalo da li će neko biti primljen ili odbijen i odbijeni podnosioci zahteva za azil bi zatim, kako se kaže, direktno bili vraćani u zemlju porekla- vozom ili avionom ili na dobrovoljnoj bazi.
Te zone bi važile za sve one čiji je dolazak neosnovan, poput ljudi iz zemalja takozvanog sigurnog porekla, piše tabloid.
Kada je reč o takvim zemljama, Srbija se već duže vreme nalazi na listi zemalja sigurnog porekla, što onda znači da u njoj nema ni političkog progona ni nasilja, pa su time i zahtevi za azil u Nemačkoj njenih građana neosnovani, ali se, prema nemačkim propisima, pojedinačno mogu proveravati.
Takve zemlje su i Bosna i Makedonija, a od nedavno Kosovo, Albanija i Crna Gora.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

De Mezijer: Moguće formiranje tranzitnih zona

Izvor: B92, 23.Okt.2015

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer je potvrdio da se vladajuća koalicija u principu dogovorila o stvaranju takozvanih tranzitnih zona...Te tranzitne zone bile bi formirane na nemačkim granicama za izbeglice, navode mediji...On je, takođe, rekao da o tome još ne postoji konačni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.