Izvor: B92, 16.Mar.2010, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danska: Strožije mere za imigrante

Kopenhagen -- Danska manjinska liberalno konzervativna vlada je uz podršku Stranke danskog naroda usvojila sporazum o uvođenju restriktivnijih mera za imigrante.

Ovim merama se takođe istovremeno podstiču imigrante da se integrišu u dansko društvo."Oni koji žele da učine napor za Dansku imaće mogućnost brže da steknu stalni boravak, a oni koji odbijaju da se integrišu treba da plate cenu", rekla je televiziji TV2 Njuz ministarka za izbeglice, imigrante i integraciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Birte Roen Horenbek.

Neke od promena znače da će supružnici ubuduće morati da dokažu da nisu dobijali državnu pomoć tri godine pre nego što steknu uslov za podnošenje zahteva za spajanje porodice. Do sada je bilo potrebno godinu dana.

Izbeglice neće moći više da odlaze na odmor u svoju zemlju porekla bez izričitog odobrenja danskih vlasti, a oni koji prekrše ovo pravilo rizikuju oduzimanje dozvole boravka na deset godina.

Vlada će takođe uvesti sistem poena za dobijanje stalnog boravka u Danskoj, gde će se pozitivno meriti znanje jezika imigranta i njihovi napori za integraciju u dansko društvo preko obrazovanja, posla ili učestvovanja u društvenom životu.

Po novim pravilima nagrađivanja imigranti će moći da dobiju stalni boravak posle četiri godine boravka u zemlji u odnosu na dosadašnjih sedam.

Strancima se ubuduće produžava sa tri na četiri godine boravka uslov za glasanje na lokalnim i regionalnim izborima.

Ova pravila se ne odnose na državljane zemalja Evropske unije.

Danska je 1. januara ove godine imala 329.940 imigranata, ili šest odsto stanovništva. Od tog broja 178.425 su iz zemalja koje nisu zapadne, naveo je nacionalni institut za statistiku.

Liberalno-konzervativna manjinska vlada došla je na vlast novembra 2001. godine zahvaljujući PPD-u, koji se zalaže za ultrarestriktivnu imigracionu politiku, i održava se na vlasti zahvaljujući podršci te partije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.