Izvor: B92, 07.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danska: Oslobođeni demonstranti

Kopenhagen -- Oslobođeno svih 437 demonstranata, koji su sinoć privedeni u Kopenhagenu, ali će protiv njih biti podignute optužnice.

To je saopštio portparol danske policije Fleming Stin Munh. On kaže da se još ne zna kako će tačno izgledati optužnice, ali da nekim demonstranitima prete zatvorske kazne. Većina privedenih demonstranata su Danci, a međi njima je i 21 Nemac, 18 Šveđana, osmoro Finaca, sedmoro Norvežana, kao i nekoliko građana Velike Britanije, Španije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Francuske, Italije, Luksemburga, Holandije, Poljske i Turske.

Grupa mladih ljudi sukobila se sinoć s policijom, koja je pokušala da spreči oko 3.000 demonstranata da uđu u jedan nenaseljen objekat u nameri da ga koristi za žurke i rok koncerte.

Demonstranti su nameravali da zauzmu ovu zgradu, pošto je u martu srušen Dom omladine, popularno sastajaliste anarhističke omladine, pankera i levičarskih grupa, prenela je agencija AP.

Gradske vlasti Kopenhagena prodale su pre šest godina Dom omladine jednoj verskog organizaciji i u martu isterale omladinu, kako bi predale zgradu novim vlasnicima, koji su je kasnije srušili.

Demonstranti tvrde da grad nema pravo da proda ovu zgradu i zahtevaju da im se dodeli novi objekat.

Tokom jučerašnjeg sukoba, okupljeni su podmetali požare i pokušali da se popnu na policijske automobile koji su blokirali ulicu, a policija je reagovala bacanjem suzavca i hapšenjima.

Dom omladine u Kopenhgenu izgrađen je 1897, u njemu su se okupljali pripadnici radničkog pokreta, a služio je i kao kulturni centar.

Dom je svojevremeno posetio i Vladimir Iljič Lenjin, a poslednjih godina u njemu su, između ostalih, održali koncerte Nik Kejv i Bjork.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.