Danas se obeležava stogodišnjica bitke na Galipolju

Izvor: Studio B, 24.Apr.2015, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas se obeležava stogodišnjica bitke na Galipolju

Stogodišnjica bitke na Galipolju, jedne od najvećih bitaka u Prvom svetskom ratu, obeležava se u Turskoj u prisustvu porodica i potomaka poginulih vojnika, predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i brojnih svetskih lidera.

Na ceremoniju su došli premijeri Australije i Novog Zelanda, Toni Abot i Džon Kej, britanski prinčevi Čarls i Hari, kao i drugi visoki gosti, a Srbiju predstavlja prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

"Platili >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << smo visoku cenu pobede na Galipolju. Ipak, ne treba da zaboravimo da svoju sadašnju nezavisnu državu dugujemo tom duhu i istrajnosti koju smo pokazali", poručio je Erdogan uoči ceremonije.

Erdogan i britanski princ Čarls položiće vence na spomenik palim turskim vojnicima na Galipolju, dok će princ Hari održati govor ispred spomenika britanskim vojnicima.

Centralna komemorativna svečanost biće održana u subotu, prenose agencije.

Bitka na Galipolju bila je jedna od najkrvavijih bitaka u Prvom svetskom ratu i vođena je od 25. aprila 1915. do 6. januara 1916. godine između Nemačke, koju su podržavale otomanske snage, i saveznika, uključujući Australiju, Britaniju i Novi Zeland, koje su pokušavale da osvoje Carigrad i uspostave kontrolu nad Bosforom i Dardanelima.

Iz te bitke je Osmansko Carstvo izašlo kao pobednik, a u njoj je u pomorskim i kopnenim akcijama bilo oko pola milona žrtava.

U savezničkom iskrcavanju na poluostrvu Galipolju 25. aprila 1915. godine, učestvovalo je i više od 60.000 australijskih i novozelandskih vojnika.

To je bilo prvi put da ove vojske ove dve tadašnje britanske kolonije učestvovale u nekoj bitci, zbog čega Australija i Novi Zeland obeležavaju 25. april kao svoj nacionalni praznik.

Tela poginulih danas leže zajedno na odvojenim grobljima poluostrava Galipolje na zapadu Turske, što se posmatra kao snažan simbol pomirenja između bivših neprijatelja.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.