Izvor: Blic, 14.Okt.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas samit o Bliskom istoku

Danas samit o Bliskom istoku

RAMALAH, BIJARIC - Vatra iz mašinskih pušaka začula se juče u Ramalahu u trenutku dok je nekoliko hiljada Palestinaca marširalo prema izraelskoj policijskoj postaji nakon podnevne muslimanske molitve. Novinari na licu mesta nisu mogli da kažu ko je pucao i da li je bilo povređenih.

Do sukoba je juče došlo i u jerusalimskom Starom gradu, a izraelski borbeni helikopteri su pretprošle noći ponovo bili u akciji i napali su policijsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << akademiju u palestinskom gradu Jerihonu na Zapadnoj obali, pošto je prethodno do temelja spaljena drevna sinagoga u neposrednoj blizini.

Izraelski ministar za regionalnu saradnju Šimon Peres rekao je juče diplomatama na sastanku EU da postoje velike šanse da se danas u Egiptu održi međunarodni mirovni samit za Bliski istok.

Samitu bi, prema Peresovim rečima, prisustvovali izraelski premijer Ehud Barak, palestinski lider Jaser Arafat, američki i egipatski predsednici Bil Klinton i Hosni Mubarak i jordanski kralj Abdulah. Bliski istok bio je juče glavna tema razgovora ministara EU u Bijaricu. Barak se prošle noći sreo sa liderom opozicione konzervativne partije Likud Arijelom Šaronom s kojim je razgovarao o mogućem formiranju vanredne vlade nacionalnog jedinstva. Poznavaoci prilika podsećaju da bi prisustvo Šarona u izraelskoj vladi Palestinci shvatili kao veliku provokaciju.

Palestinski 'odgovor' širom sveta

PARIZ, ČIKAGO, LONDON (Rojters) - Nepoznata lica, za koja se sumnja da su Palestinci, podmetnula su pretprošle noći požare u nekoliko sinagoga u Francuskoj, ali u napadima nije bilo žrtava.

Čikaška policija saopštila je juče da su se proteklih dana odigrala dva napada na Jevreje koji žive u severnom delu grada. U prvom slučaju dva palestinska dečaka vatrenim oružjem pretila su jednom jevrejskom paru, a drugi napad se odigrao kada je četvoro ljudi otvorilo vatru na rabina koji se nalazio u kolima. Za sada nije uhapšena ni jedna osoba povezana sa napadima.

I Jevrejska zajednica u Britaniji je u stanju pripravnosti nakon što su militantne muslimanske grupe podelile letke u kojima pozivaju na ubijanje Jevreja. Policajci su juče štitili i sinagoge u Nemačkoj u strahu da bi moglo doći do terorističkih napada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.