Simatoviću i Stanišiću po 12 godina zatvora; Fila: Presuda je besmislena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2021, 04:36

Simatoviću i Stanišiću po 12 godina zatvora; Fila: Presuda je besmislena

Mehanizam za krivične sudove u Hagu osudio je danas na po 12 godina zatvora nekadašnje čelnike Službe Državne bezbednosti Jovicu Stanišića i Franka Simatovića zbog pomaganja i podržavanja ratnih zločina u Bosanskom Šamcu.

Proglašeni su krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i učesnici Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP).

Stanišić i Simatović će ostati u pritvoru Mehanizma dok se ne organizuje njihov prebacivanje na mesto gde >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će je izdržavati, reka je predsednik sudskog veća sudija Barton Hol sa Bahama.

Oni su, kako je rekao sudija, znali da su učesnici u UZP delili nameru da se sa velikih područja u Hrvatskoj i Bosne i Hercegovine izvršenjem krivičnih dela iz optužnice prisilno i trajno ukloni većina nesprskog stanovništva.

"Pošto je razmotrilo sve izvedene dokaze, pretresno veće nije utvrdilo da je jedini razumni zaključak koji se može izvesti, taj da su Stanišić i Simatović delili nameru da doprinesu ostvarenju zajedničke zločinačke svrhe, shodno tome, iz razloga obrazloženih u presudi, tužilaštvo nije van razumne sumnje dokazalo da su optuženi učestvovali u UZP-u", decidan je bio sudija Hol.

Međutim, kako je dodao, veće se uverilo da su optuženi pružali praktičnu pomoć, što je imalo značajan uticaj na izvršenje krivičnih dela ubistva, prisilnog premeštanja i progona počinjen u Bosanskom Šamcu, kao i da su njihove radnje pomogle u izvršenju tih krivičnih dela.

"Shodno tome, veće je konstatovalo da su odgovorni za pomaganje i podržavanje krivičnih dela u Bosanskom Šamcu - ubistva, deportacije, prisilno premeštanje i progone, ali da nisu odgovorni za planiranje, naređivanje, ili pomaganje i podržavanje bilo kog drugog krivičnog dela iz optužnice", napomenuo je sudija.

Naglasio je da su proglašeni krivim za pomaganje po tačkama 1 do 5 optužnice i dodao da će im se u kaznu uračunati vreme koje su proveli u pritvoru.

Ovo je druga prvostepena presuda, na koju i njihova odbrana i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbe.

Presuda im je izrečena nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, ukinuta po žalbi tužioca 2015. godine.

Izricanju presude prisustvovali su i Stanišić i Simatović, koji su bili na privremenoj slobodi u Srbiji, ali 24. juna vraćeni u pritvorsku jedinicu u Hagu.

U četiri tačke Stanišić i Simatović se terete za zločine protiv čovečnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana dela, a po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja - ubistva.

Stanišić je bio načelnik Službe državne bezbednosti (DB) MUP-a Republike Srbije, a Simatović njegov zamenik.

Simatović i Stanišić su uhapšeni 13. marta 2003. u Srbiji. Simatović je prebačen u Hag 30. maja, a Stanišić 11. juna 2003. godine.

Fila: Presuda je besmislena, osuđeni, a nisu krivi

Advokat Toma Fila smatra da su nekadašnji čelnici Službe Državne bezbednosti Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni za nešto za šta nisu krivi, te da je presuda potpuno besmislena.

"Oni su osuđeni samo zato što su znali da se neki zločini dešavaju, u tome se sastoji njihova pomoć prema presudi, što je besmisleno", rekao je Fila Tanjugu.

On očekuje da će uslediti žalbe i branilaca Stanišića i Simatovića, ali i tužilaštva, koji je , kako je primetio beogradski advokat, izašao besan iz sudsnice jer mu je "pala skoro cela optužnica".

Fila kaže da su ovom presudom najviše razočarani Hrvati jer ih upravo oni smatraju krivim za zločine Slavoniji.

Presuda Stanišiću i Simatoviću je "pokrivanje" pritvora

Beogradski advokat Branislav Tapušković kaže da je osuđujuća presuda, kojom su nakon ponovljenog suđenja Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora, zapravo solomonsko rešenje da se pokrije vreme koje su proveli u pritvoru.

U izjavi za Tanjug, Tapušković ističe da je ipak najbitnije što nisu osuđeni za Udruženi zločinački poduhvat jer je to moglo da odvede u neke reperkusije po učešće Srbije u UZP-u.

"Ovo je rešenje da se pokrije pritvor", naveo je Tapušković ukazujući da je kompletna presuda, i način na koji je obrazložena teška za komentarisanje s obzirom da je njihova odgovornost utvrđena u vezi sa jednom lokacijom, iako nije utvrđena njihova veza sa zločinima.

"Prvi put od kada pratim ova suđenja čujem ovo i veoma sam zatečen", zaključio je Tapušković.

Simatovićev branilac nezadovoljan osuđujućom presudom

Branilac Franka Simatovića, advokat Mihajlo Bakrač, izjavio je danas da nije zadovoljan osuđujućom presudom od 12 godina zatvora za svog branjenika jer je očekivao da će ponovo biti oslobođen, ali da je dobro što je 97 odsto optužnice ipak otpalo.

"Nisam zadovoljan jer je osuđen, ali jesam jer je matematički 97 odsto optuženja otpalo, a osuđen je samo za tri odsto optužnice. Otpao je zajednički zločinački poduhvat, podržavanja u svim opštinama Hrvatske, a osuđeni su (Simatović i Jovica Stanišić) samo za pomaganje i podržavanje zločina u Bosanskom Šamcu", rekao je Bakrač Tanjugu.

Napomenuo je da su oni osuđeni samo zato što su znali za zločinačku nameru učesnika Udruženog zločinačkog poduhvata, dok veće nije našlo dokaze za optužbe da su "komandovali i usmeravali bilo šta".

Veće je našlo da je grupa dobrovoljaca, kada je došla na obuku, odmah potpala pod komandu JNA, ukazao je Simatovićev advokat.

Smatra da je kazna izrečena kako bi pokrila vreme koje je njegov branjenik proveo u pritvoru i vidi je kao kompromisno rešenje.

"Prema mojoj računici, koja nije potpuno tačna sve dok ne dobijem zvanično presudu, mislim da Simatoviću fali dva ili tri meseca da bi izdržao dve trećine kazne, (a što je uslov za uslovni otpust)", naveo je Bakrač.

Jovici Stanišić je ostalo više, jer se nije pojavljivao na ponovljenom suđenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UŽIVO Hag: Simatoviću i Stanišiću po 12 godina zatvora za ratne zločine

Izvor: B92, 30.Jun.2021

Hag -- Mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je nekadašnjim čelnicima Državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću kazne od po 12 godina zatvora...Proglašeni su krivim po svih pet tačaka optužnice kao pomagači, ali ne i učesnici udruženog zločinačkog poduhvata...Stanišić...

Nastavak na B92...

"LAKMUS TEST" Gardian: Istorijska presuda Stanišiću i Simatoviću, razjasniće ulogu Beograda u ratovima u BiH i Hrvatskoj

Izvor: Blic, 30.Jun.2021

U susret drugoj prvostepenoj presudi nekadašnjim čelnicima Državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću povodom optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 1991. i 1995. godine, britanski list Gardian ocenjuje da će ovo biti istorijska presuda.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.