Danas isplata 60 odsto minimalca za više od 235 hiljada preduzeća

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2020, 03:08

Danas isplata 60 odsto minimalca za više od 235 hiljada preduzeća

Ministar finansija Siniša Mali kaže da će danas biti isplaćeno 60 odsto minimalca za više od milion zaposlenih u privatnom sektoru i istakao da je time pokazano da privreda može da se osloni na državu u trenutku kada je to najpotrebnije.

On je za portal B92 naglasio da je prvi paket mera privredi podrazumevao tri minimalca, te je za više od milion radnika isplaćeno oko 800 miliona evra.

Ovim isplatama, kako je rekao, pokriven je veći deo poslovne godine malim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i srednjim firmama u privatnom sektoru, a minimalac nije bila jedina podrška.

"Kada se saberu iznosi odloženog plaćanja poreza i doprinosa, minimalci isplaćeni privredi, kao i novac koji je država obezbedila građanima u vidu jednokratne pomoći od 100 evra, dolazi se do cifre od oko 278 milijardi dinara", naveo je Mali.

Napomiinje da je moratorijum na kredite (avgust i septembar) još jedan dodatni alat da se prebrodi kriza.

"Ko je likvidan i ima sredstava, treba da izmiruje svoju ratu na vreme. Na prvi udar pandemije NBS je reagovala efikasno i odlučno, omogućila je građanima i privredi zastoj u otplati obaveza prema bankama i davaocima finansijskog lizinga na period od tri meseca", naveo je on.

Zbog korona krize sve svetske ekonomije doživele su pad, a ministar Mali navodi da rezultati u Srbiji ohrabruju, da je u prvih šest meseci zabeležen pad privrede od 0,9 odsto dok su sve druge privrede sveta doživele dvocifreni pad.

Napominje da je EU u drugom ovogodišnjem tromesečju zabeležila rekordan pad ekonomske aktivnosti od oko 12 odsto. Američka ekonomija, inače najveća na svetu, u drugom tromesečju potonula je neverovatnih 32,9 odsto na godišnjem nivou, što su analitičari već ocenili kao "istorijsko".

Bez obzira na korona krizu ministar je naglasio da neće biti smanjivanja penzija i plata u javnom sektoru, otpuštanja ili zaboravljanja bilo koje ugrožene socijalne grupe.

Drugi paket mera usmeren i na nove privrednike

Jedna od najvećih promena u odnosu na prvi paket mera je ta što je drugi paket usmeren i na privredne subjekte koji su osnovani nakon 15. marta, a najkasnije do 20. jula ove godine.

Prema podacima Agencije za privredne registre, takvih firmi ima ukupno 13.550. Novac će novoosnovanim firmama na račune leći u septembru, i to u visini od 120 odsto minimalne zarade po zaposlenom.

Potrebno je da nove firme do 15. septembra podnesu PPP-PD obrazac na kome će kao datum dospeća poreza i doprinosa staviti 5. januar 2021. godine.

Za novoosnovane privredne subjekte koji žele da koriste mere pomoći biće otvoreni posebni namenski računi.

Druga uplata za sve ostale privredne subjekte, koji su već koristili pomoć, sledi u septembru, a za jedan mesec biće odloženi porezi i doprinosi na zarade.

Svi koji su dobili minimalnu zaradu u julu, neće morati da se prijavljuju za novi paket podrške, već će biti prijavljeni automatski.

Isplata novca će se izvršiti na već otvoreni kovid račun i direktna davanja se mogu koristiti isključivo, napominje, za isplate zarada i naknade zarada zaposlenima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.