Danas Svetski dan životinja

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Okt.2014, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas Svetski dan životinja

U Srbiji i celom svetu danas se obeležava - Svetski dan životinja koji bi trebalo da podstakne pojedince i organizacije da se pozabave problemima zaštite životinja u svojim sredinama, a državne organe na dosledno sprovođenje zakonskih propisa koji se tiču dobrobiti životinja.

U saopštenju je navedeno da će obeležavanje ovog dana prirediti brojne organizacije za zaštitu životinja iz Srbije i pojedinci koji će organizovati različite akcije i programe, formirajući tako >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << jedinstvenu mrežu koja ima za cilj da promoviše dobrobit i zaštitu životinja.

Proslava 4. oktobra biće organizovana u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i drugim gradovima širom zemlje, gde će se u školama, organizacijama za zaštitu životinja i drugim institucijama organizovati različite aktivnosti i manifestacije.

Ove godine cilj je da se posebno ukaže na neophodnost poštovanja zakona o dobrobiti životinja, kao i sprovođenje programa kojima se mogu rešiti problemi napuštenih životinja u lokalnim zajednicama širom zemlje.

Kako je navedeno u saopštenju, problem je u u tome što je mali broj opština i gradova uskladilo svoje akcije i planove sa zakonskim propisima, što otežava i onemogućava rešavanje postojećih problema.

Istaknuto je i da su nedavne poplave u nekoliko opština u Srbiji, takođe, ukazale na potrebu da se na državnom nivou organizuje i uredi određena jedinica za hitne reakcije i spašavanje životinja iz područja koja su ugrožena vremenskim nepogodama, zemljotresima i koje se nalaze u sličnim vanrednim okolnostima.

Svetski dan životinja ustanovljen je 1931. godine u Firenci na svetskom kongresu prijatelja životinja, a svrha obeležavanja je skretanje pažnje čovečanstva na nepravde koje svakodnevno nanosi životinjskom svetu, kao i promocija dobrobiti svih životinja i ukazivanje na jaku vezu između ljudi i životinja.

Mreža Svetskog dana životinja okuplja sve organizacije koje proslavljaju ovaj dan, a sve u cilju što bolje i efikasnije promocije zaštite životinja.

Osnovna ideja je da se što više organizacija priključi obeležavanju ovoga dana, u kojem će različitim programima, prezentacijama, radionicama i aktivnostima učestvovati u ovom globalnom pokretu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Danas je Svetski dan životinja

Izvor: juGmedia, 04.Okt.2014

U Srbiji i celom svetu danas se obeležava – Svetski dan životinja koji bi trebalo da podstakne pojedince i organizacije da se pozabave problemima zaštite životinja u svojim sredinama, a državne organe na dosledno sprovođenje zakonskih propisa koji se tiču dobrobiti životinja...U saopštenju...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.