Izvor: B92, 22.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas Svetski dan voda

Stokholm -- Ovogodišnji slogan Svetskog dana voda je "Borba sa oskudicom vode".

Tu temu izabrali su svi članovi novog mehanizma Ujedinjenih nacija, "Vode Ujedinjenih nacija", za vreme Svetske nedelje vode u Stokholmu avgusta prošle godine. Tema ukazuje na potrebu za udruživanjem i saradnjom da bi se obezbedilo trajno, efikasno i pravedno upravljanje oskudnim resursima i na međunarodnom i na lokalnom nivou.

Više od 2,5 milijarde ljudi u svetu ili 42 odsto svetskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanovništva danas nema ni elementarno higijenske, zajedničke sanitarne čvorove, a svakoga dana 3.900 dece umre zbog nedostatka vode ili sanitarnih problema.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da je zajednička odgovornost za vodu i da je neophodno da se uskladi međunarodna, regionalna i lokalna politika u upotrebi vodnih resursa.

Po podacima SZO, potrošnja vode u svetu raste više nego dvostruko od rasta broja stanovnika na planeti.

Šestina stanovništva sveta (1,1 milijarda) nema pristup količini od 20 do 50 litara slatke vode, što je minimalna preporuka Ujedinjenih nacija da se osigura dnevna potreba za pićem, kuvanjem i čišćenjem.

Problem je najizraženiji u sušnim predelima. Većina zemalja Bliskog istoka i severne Afrike suočava se sa stalnom nestašicom vode, kao i Meksiko, Pakistan, Južna Afrika i veliki delovi Kine i Indije, ali se i države sa dovoljnom količinom vode suočavaju sa pretnjom od nestašice.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 22. marta 1993. usvojila rezoluciju kojom je taj dan proglašen Svetskim danom voda, a inicijativa za obeležavanje tog dana potekla je sa Konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju u Rio de Žaneiru 1992.

Od 2005, na osnovu odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija iz 2003, proglašena je Međunarodna decenija za akciju - Voda za život.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.