Izvor: N1 televizija, 29.Jul.2017, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan ustanka u Srbu bez vrha Hrvatske, ali uz demonstrante

Proslavu dana ustanka naroda protiv fašizma i ove godine pratio je kontraskup u mestu Srb u Hrvatskoj, ali uprkos okupljenim demonstrantima, uglavnom simpatizerima Autohtone stranke prava, incidenata nije bilo. Hrvatski državni vrh izostao je s obeležavanja, pa su im govornici jedan za drugim slali poruke da aktivno pomažu nostalgičare NDH.

Izvor: N1 Zagreb

Srb je mesto koje označava ustanak protiv fašizma 1941. godine u Hrvatskoj.

"I nećemo odustati, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << jer nas na to obavezuju ideali ustanika, koji se nisu dali na onu stranu koja je mogla krenuti na stranu sukoba Hrvata i Srba. Ali je krenula drugim pravcem, sukobom između partizana i ustaša, sukobom između partizana i četnika", rekao je Milorad Pupovac, predsednik SNV.

Ustanak u Srbu četnički je ustanak u kojem je u Boričevcu pobijeno 37 osoba obitelji Ivezić, smatra ekstremno desna stranka A-HSP koja je i ove godine organizovala protest u Srbu.

Pre dva dana pokopana su, iz jame ekshumirana tela 24 člana porodice Ivezić, a podignut im je  spomenik u obližnjem Boričevcu.

"Tu nema progona civila, nema progona žena i dece. To je bio sudar s onima koji su činili zločine. Međutim, greška je u tome da je selo bilo spaljeno", rekao je Stjepan Mesić, bivši predsednik Predsedništva SFRJ.

Na proslavu Dana ustanka pozvan je bio državni vrh, no na poziv koalicionog partnera HDZ-a, Milorada Pupovca, niko se nije odazvao, dok su na komemoraciji u Boričevcu bili njihovi izaslanici.

"Greše kada kažu da je ovaj ustanak, kao i okupljanje 90. godine ovde bio zločinački naum koji je terorizovao i uništavao Hrvatsku. Greše ne samo zbog istorijskih činjenica, nego zato jer time afirmišu  ideje NDH. A posebno teško pada kada to kaže predsednik Hrvatskog sabora", naveo je Pupovac.

Poruke vladajućima došle su od svih govornika zbog istorijskog revizionizma.

"Da je nedopustivo da stranka koja je na izborima osvojila relativnu većinu aktivno pomažu NDH nostalgičare u njihovim nastojanjima da zatru simbole narodnooslobodilačke borbe, među ostalim i promenom imena Trga maršala Tita u Zagrebu", rekao je Zoran Pusić iz Antifašističke lige.

Istovremeno je je u Otočcu bio najavljen novi pokušaj postavljanja spomen-ploče ustaškom zapovedniku Juri Francetiću, što je policija 1. jula sprečila, a vlada poručila da je to protuustavno. Policija kaže da ploča nije postavljena, i da su protiv dve osobe podneti prekršajni predlozi. Nezvanično, u mestu Brlog, nakon mise, pevale su se ustaške pesme.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

I ove godine kontraskup u Srbu

Izvor: N1 televizija, 29.Jul.2017

Proslavu dana ustanka naroda protiv fašizma i ove godine pratio je kontraskup u mestu Srb u Hrvatskoj, ali uprkos okupljenim demonstrantima, uglavnom simpatizerima Autohtone stranke prava, incidenata nije bilo...Izvor: N1 Zagreb

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.