Dan borbe protiv raka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2022, 05:36

Dan borbe protiv raka

Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je da trenutno raspolaže jednodnevnim rezervama krvi za zbrinjavanje samo vitalno ugroženih pacijenata i pozvao sugrađane da dobrovoljno daju krv.

U saopštenju se navodi da svakodnevno veliki broj zaraženih sugrađana korona virusom doprinosi otežanom načinu rada u prikupljanju krvi i komponenata krvi jer, kako se dodaje, među zaraženima ima i dobrovoljnih davalaca krvi koji nakon preležane korone moraju sačekati izvesni period >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da bi ponovo dali krv.

Institut za transfuziju krvi Srbije poziva sugrađane svih krvnih grupa, ukoliko su zdravi i imaju od 18 do 65 godina, da dobrovoljno daju krv u toj zdravstvenoj ustanovi ili na nekoj od akcija na terenu, a spisak lokacija gde to mogu da učine nalazi se na sajtu www.nbti.org.rs.

Podseća se da se danas, 4. februara, širom sveta obeležava Svetski dan borbe protiv raka i dodaje da će Institut za transfuziju krvi Srbije i ove godine obeležiti prvu nedelju februara pozivom svim zdravim sugrađanima da učestvujući u akcijama dobrovoljnog davanja krvi daju svoj doprinos tom danu.

U Srbiji se godišnje u proseku otkrije oko 36.000 novih slučajeva raka, dok za godinu dana od malignih bolesti umre više od 20.000 osoba, navodi se u saopštenju i podseća da je pacijentima obolelim od raka krv potrebna tokom hirurških intervencija, kao i u toku i nakon primene hemioterapije.

Svakih 35 sekundi jedna osoba na svetu sazna da ima neki hematološki malignitet, precizira se i dodaje da se više od 30 odsto prikupljenih jedinica krvi od dobrovoljnih davalaca primenjuje u terapiji obolelih od malignih bolesti.

Institut za transfuziju krvi Srbije radi svakog radnog dana od 7 do 19 sati i subotom od 8 do 15 časova, a plan rada ekipa može se videti na sajtu www.nbti.org.rs, navodi se u saopštenju uz poruku "Sreća je veća kada se deli sa drugima, dajte krv".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.