Dan Strateške avijacije RF

Izvor: Vostok.rs, 23.Dec.2017, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan Strateške avijacije RF

 
U Rusiji se obeležava Dan Strateške avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga. Tim povodom, rusko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak koji je posvećen upravo pripadnicima ovog roda avijacije, a koji pokazuje snagu i moć ovih jedinica. Starteška avijacija potiče od eskadrile letelica „Ilja Muromec“, a formirana je 23. decembra 1914. godine.

Strateška avijacija Ruske Federacije u stanju je da operativno izvede vazdušni napad na bilo koju tačku naše planete, izjavio je komandant Strateške avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Sergej Kobilaš.

Kako je rekao, geografija za Rusiju ima formu zemljine kugle, „ako je za nekog to mapa, za Rusiju je to globus“.



„Strateška avijacija je produžena ruka ruske vojske koja je u stanju da protivnika drži na bezbednoj udaljenosti od granica Rusije“, istakao je Kobilaš i dodao da se priprema pilota sprovodi tako da budu u svakom trenutku spremni da reaguju u najrazličitijim delovima planete Zemlje.

U sastavu Strateške avijacije su avioni Tu-160, Tu-95MS i Tu-22M3, a prema planu ruska vojska do 2023. godine treba da dobije još 50 aviona Tu-160M2.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.