Dalje zaoštravanje London-Moskva

Izvor: B92, 23.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dalje zaoštravanje London-Moskva

Andrej Lugovoj (Beta)

Moskva -- Državno tužilaštvo Rusije saopštilo da po evropskoj konvenciji o ekstradiciji Moskva ima puno pravo da odbije britanski zahtev.

Diplomatski sukob Rusije i Velike Britanije i dalje se zaoštrava. Posle obostranog proterivanja po četiri diplomate, danas su obe strane optužile onu drugu da odbija da sarađuje u rešavanju posledica ubistva bivšeg ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka.

"Materijal sadrži mnogo kontradiktornosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i netačnih podataka koje treba dodatno proveriti. Britanski materijal ne samo da očigledno nije dovoljan da se Lugovoj optuži, već ni da se po ruskom zakonu pokrene istraga protiv njega", Aleksandar Zjagincev, zamenik državnog tužioca Rusije.

Andrej Lugovoj je bivši agent KGB-a kog Britanci sumnjiče da je u Londonu radioaktivnim polonijumom ubio Aleksandra Litvinjenka, takođe bivšeg KGB-ovca koji je u Britaniji i dobio državljanstvo.

"Veoma je važno da svet shvati jedno: ne može osoba da bude ubijena na britanskoj teritoriji, i da mi onda ne možemo da uhapsimo osumnjičenog, jer je on u drugoj zemlji", rekao Gordon Braun, premijer Velike Britanije.

Britanski ambasador u Moskvi je izjavio da je rusko pozivanje na ustav licemerno, jer ga Rusija krši u drugim aspektima. Rusko tužilaštvo naglašava da Britanija može sve samo ne da se poziva na međunarodno pravo i nezavisnosnost pravosuđa, naročito kada je reč o osobama za kojima su poternicu raspisali ruski organi.

"Dali su azil šestorici ljudi optuženih za zločine, što je kršenje Ženevske konvencije o izbeglicama. Uz to, godinama igrnorišu zahtev Rusije za pravnu pomoć, što Rusiji daje osnov da sumnja u delotvornost britanskog pravosuđa", rekao je Zjagincev.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.