Dalaj lama počasni građanin Rima

Izvor: Blic, Beta, 09.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dalaj lama počasni građanin Rima

Tibetanski duhovni vođa dalaj lama postao je danas "počasni građanin" Rima, čiji je gradonačelnik Đani Alemano izrazio podršku njegovoj nenasilnoj borbi za autonomiju Tibeta.



"Od sada više nećete biti samo ugledni gost, već i građanin Rima", rekao je dalaj lami Alemano i proglasio ga počasnim građaninom italijanske prestonice.

Alemano je rekao da se pridružuje dalaj lami u pozivu za puno priznanje autonomije tibetanskog naroda i istakao da dalaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lama predstavlja "moralnu pobunu pred nepravdom, nasiljem i represijom, kojoj je cilj da se brani identitet naroda i pravo svakog pojedinca da izražava svoju spiritualnost i svoju kulturu".

Dalaj lama je rekao da će mu ovo priznanje dati dodatno ohrabrenje da nastavi svoju "nenasilnu borbu".

Dobtinik Nobelove nagrade za mir 1989. godine rekao je ranije prilikom sastanka sa italijanskim poslanicima da je situacija u Tibetu "vrlo ozbiljna i da su kineske vlasti pojačale represiju posle pobune sveštenika prošle godine", prenela je novinska agencija Ansa.

Poslanik Mateo Mekači pozvao je italijansku skupštinu i vladu da ne ostanu indiferentni pred "tragedijom" tibetanskog naroda i izrazio žaljenje što dalaj lama nije primljen u italjanskim zvaničnim institucijama, takođe je prenela Ansa.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.