Dalaj lama: Svetski lideri da izvrše pritisak na Peking

Izvor: Blic, 18.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dalaj lama: Svetski lideri da izvrše pritisak na Peking

Tibetanski duhovni vođa dalaj lama apelovao je na svetske lidere da u dijalogu sa Kinom pomognu u rešavnju spora u Tibetu. On je zatražio od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Peking kako bi kineske vlasti pokazale "uzdržanost" prema nemirima na Tibetu.



"Ostajemo posvećeni procesu dijaloga radi pronalaženja uzajamno korisnog rešenja za pitanje Tibeta", napisao je dalaj lama i istovremeno zatražio od kineskih vlasti da postupaju pošteno prema osobama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje su uhapšene tokom nemira, navodi AFP.

Kina je prethodno objavila da vodi "borbu na život i smrt" u vezi sa Tibetom, a u medijima su prikazani novi dramatični snimci Tibetanaca koji jašu na konjima i uništavaju kinesku zastavu.

Aktivisti i organizacije za zaštitu ljudskih prava upozorili su da bi stotine uhapšenih Tibetanca mogle da budu mučene.

Bivši poljski premijer i laureat Nobelove nagrade za mir Leh Valensa osudio je krvoproliće u Tibetu. Britanski premijer Gordon Braun izjavio je da je rekao kineskom premijeru Venu Đijabaou u telefonskom razgovoru da će se sastati sa dalaj-lamom, ali nije precizirao kada.

Lasa postala zabranjeni grad

Najmasovniji antikineski protesti na Tibetu u poslednjih 20 godina na ulicama prestonice Lase ne jenjavaju, dok pripadnici kineskih paravojnih jedinica nemilosrdno hapse demonstrante predvođene budističkim monasima. Taj grad je od juče postao zabranjena zona, jer su kineske vlasti izbacila sve novinare i obustavile izdavanje dozvola strancima za putovanje u tu oblast.

Udruženje novinara Hongkonga objavilo je da je novinarima iz najmanje šest medija naređeno da Lasu napuste avionom. Evropski centar za novinarstvo saopštio je da je kineska vlada pojačala cenzuru interneta i prenosa stranih TV stanica. Nemački dnevnik „Frankfurter rundšau" javio je da je zaposlenim u međunarodnim nevladinim organizacijama naloženo da napuste grad.

Demonstranti su juče nosili tibetanske zastave i uzvikivali parole „Hoćemo pravdu, hoćemo slobodu", zahtevajući od UN da povedu istragu o ubijanju demonstranata. Kineski zvaničnici i dalje tvrde da je do sada stradalo samo 16 osoba, dok tibetanska vlada u egzilu tvrdi da je od početka nemira u Lasi ubijeno 99 ljudi i privedeno više od 1.000.

Usled sve napetije situacije, dalaj-lama je saopštio da će se povući sa položaja vođe tibetanske vlade u egzilu ukoliko se nasilje otrgne

kontroli. On je pozvao sunarodnike da se uzdrže od nasilja i odbacio optužbe Pekinga da je odgovoran za podstrekivanje nereda.

„Ukoliko Tibetanci odaberu put nasilja, dalaj-lama će morati da se povuče, jer je u potpunosti posvećen nenasilju", rekao je Tenzin Takla, portparol duhovnog lidera. „On će podneti ostavku na mesto političkog lidera, ali se neće povući kao dalaj-lama. On će zauvek biti duhovni vođa", dodao je Takla.

Dalaj-lamini komentari su usledili nakon što ga je kineski premijer Ven Đijabao optužio za organizovanje nasilja koje ima za cilj da upropasti održavanje Olimpijskih igara u Pekingu.

Od samog početka sukoba, kineske vlasti su pokušale da demonstrante na Tibetu predstave kao nasilničku rulju. Mirni protesti predvođeni monasima počeli su 10. marta, na godišnjicu neuspele pobune iz 1959. protiv kineskih vlasti. Međutim, oni su prošlog pretka prerasli u oštre ulične sukobe. Ven je branio oštre mere bezbednosnih snaga protiv demonstranata u Lasi i izneo tvrdnju da „postoji mnoštvo dokaza da je incident organizovala klika dalaj-lame".

Duhovni tibetanski vođa je nedavno optužio Kineze za „kulturni genocid" na Tibetu i rekao da bi povodom tog pitanja trebalo sprovesti istragu. Međutim, Čina Gnag, portparol kineske vlade, odgovorio je da „ako bi protiv nekoga trebalo pokrenuti istragu, onda je to protiv dalaj-lame".

„Pažljivo sve istražite. Pretražite naše kancelarije, opipajte mi puls, ispitajte moj urin i stolicu, sve", poručio je dalaj-lama kineskim vlastima. Duhovnom vođi Tibeta brojni sledbenici zameraju na apsolutnom pacifizmu.

Dalaj-lama je i ekonomske sankcije protiv Kine smatrao nelegitimnim činom. Odbio je da bojkotuje Olimpijske igre i više puta je naglašavao da se zalaže za autonomiju Tibeta u okviru Kine, a ne za nezavisnost.

Dalaj-lama je signalizirao da bi mogao pokrenuti kampanju za nezavisnost Tibeta.

Pozivi na bojkot Olimpijade

Hiljadu demonstranata protiv nasilja na Tibetu juče je u Lozani protestovalo ispred zgrade u kojoj je u toku bio sastanak Međunarodnog olimpijskog komiteta. Oni su uputili protestno pismo Žaku Rogu, predsedniku MOK-a, koji je dan ranije izjavio da neće biti bojkota Olimpijskih igara u Pekingu. „Hjuman rajts voč" pozvao je svetske lidere da razmotre mogućnost neodlaska na Olimpijske igre u Peking. Bernar Kušner, ministar inostranih poslova Francuske, izjavio je da bi zemlje EU trebalo da razmotre mogućnost bojkota otvaranja Igara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.