Daka: Žrtve se još broje

Izvor: B92, 10.Maj.2013, 09:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Daka: Žrtve se još broje

Daka -- Broj žrtava prošlomesečne nesreće kada se srušila fabrička zgrada u predgrađu Dake popeo se na 1.035, pošto su tokom noći pronađeni ostaci desetak poginulih.

U nesreći koja se dogodila pre 17 dana srušila se devetospratna zgrada Rana Plaza u kojoj su mahom bile zaposlene mlade žene.

Predstavnik vojske, general major Sidikul Alam Sikder rekao je da smrad ispod ruševina ukazuje da tu ima još tela, prenela je agencija AFP.

Procenjeno je da je oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 3.000 radnika bilo u kompleksu Rana Plaza kada se zgrada srušila u ranim jutarnjim satima 24. aprila. Većina je radila za platu od 40 dolara mesečno, uglavnom za zapadne tekstilne kompanije kao što su britanski Prajmark i španski Mango.

Preživeli, koji su sada bez posla, rekli su da je kompenzacija neadekvatna i da ne može da pokrije ni neophodnu lekarsku pomoć onima koji imaju teške povrede, uključujući amputacije.

Preliminarna istraga utvrdila je da je do nesreće došlo zbog pomeranja četiri ogromna generatora na višim spratovima zgrade.

Arhitekta zgrade rekao je francuskoj agenciji da je projektovao zgradu za šoping centar i kancelarije, a ne za fabriku.

Policija je uhapsila 12 ljudi, medju kojima su i vlasnik zgrade i četvorica vlasnika fabrika, koji su primorali zaposlene da dodju 24. aprila na posao iako su se prethodnog dana pojavile pukotine u zgradi.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novi bilans: više od hiljadu žrtava u ruševinama zgrade u Daki

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Maj.2013

Broj poginulih u rušenju zgrade u Daki, glavnom gradu Bangladeša, premašio je hiljadu, izjavio je jutros portparol vojske, koja koordinira akciju spašavanja. "Bilans nesreće iznosi 1.006 mrtvih", rekao je portparol, 15 dana poslije nesreće. On je rekao da su spasioci juče iz ruševina izvukli...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.