Dačić u Podgorici o prioritetima predsedavanja OEBS-u

Izvor: RTS, 17.Feb.2015, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić u Podgorici o prioritetima predsedavanja OEBS-u

Predsedavajući OEBS-a, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u Podgorici da Crna Gora može da računa na punu podršku Beograda tokom predsedavanja Srbije toj organizaciji.
Dačić se u Podgorici sastao s najvišim zvaničnicima Crne Gore u svojstvu predsedavajućeg Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << (OEBS) i upoznao ih sa prioritetima srpskog predsedavanja toj organizaciji, saopšteno je nakon razgovora, prenosi Beta.

On je posle razgovora sa crnogorskim ministrom spoljnih poslova Igorom Lukšićem rekao da su zapadni Balkan i regionalna saradnja među prioritetima srpskog predsedavanja.
Dačić je pomenuo rad međunarodne komisije za nestala lica i programa rešavanja stambenog pitanja izbeglih u regionu, projekata iniciranih pod okriljem OEBS-a i dodao da je Srbija zainteresovana i za druge vidove regionalne saradnje.
Ukazao je na "sinergiju" ciljeva koje pred članice postavlja OEBS sa zadacima na ispunjenju uslova za članstvo u EU.
Dačić je pohvalio napredak Crne Gore u reformama i pozdravio predstojeće predsedavanje Crne Gore u okviru jednog od OEBS-ovih foruma, a koje se odnosi na političko-vojna pitanja.
Crnogorski ministar spoljnih poslova Igor Lukšić istakao je da Crna Gora preuzima predsedavanje forumu za bezbednosnu saradnju u okviru OEBS-a od aprila ove godine i ocenio da u tom kontekstu postoji prostor za blisku saradnju.
Lukšić je pozdravio prioritete Srbije tokom njenog predsedavanja i poručio da će Crna Gora "pružiti punu podršku" srpskom predsedavanju "koje dolazi u trenutku brojnih izazova" sa kojima se Evropa suočava.
Srpsko predsedavanje OEBS-u je dominantna tema razgovora Dačića sa crnogorskim zvaničnicima, ali su se sagovornici dotakli i bilateralnih odnosa Crne Gore i Srbije.
U tom kontekstu Dačić je ocenio da su odnosi dve države poslednjih godina "relaksirani nepotrebnih polemika" i da je saradnja "na visokom nivou".
Lukšić je pozdravio dijalog Beograda i Prištine i okarakterisao ga kao "važan korak napred" ka usvajanju evropskih standarda u regionu. Izrazio je očekivanje da će Srbija što pre otvoriti pregovaračka poglavlja o članstvu sa EU.

Tokom posete Dačić se sreo sa predsednikom Filipom Vujanovićem, predsednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem i predsednikom Vlade Milom Đukanovićem.
U saopštenju MSP se navodi da su crnogorski zvaničnici izrazili podršku predsedavanju Srbije i najavili da će Crna Gora dati svoj puni doprinos ostvarivanju prioriteta predsedavanja, pogotovo jačanju saradnje u regionu Zapadnog Balkana.
"U realizaciji tog i ostalih prioriteta, možete računati na našu punu podršku", rekao je predsednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović.
Šefica Misije OEBS-a u Crnoj Gori ambasadorka Janina Hrebičkova rekla je da će Misija "nastaviti da koristi svoje bogato ekspertsko znanje i resurse kao podršku reformama Crne Gore i prioritetima srpskog predsedavanja, u saradnji sa crnogorskim partnerima i u cilju postizanja najboljih rezultata". 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija želi da Crna Gora što pre uđe u EU

Izvor: Press, 17.Feb.2015

Predsedavajući Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas u Podgorici da Beograd i Srbija kao predsedavajući OBSO-om žele da Crna Gora što pre postane članica Evropske unije. ...

Nastavak na Press...

Dačić: Crna Gora ostvarila značajan napredak u reformama

Izvor: Beta Video, 17.Feb.2015

PODGORICA – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je pohvalio napredak Crne Gore u reformama i pozdravio predstojeće predsedavanje Crne Gore u okviru jednog od OEBS-ovih foruma, a koje se odnosi na političko-vojna pitanja.(CH2)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.