Izvor: Blic, 30.Jan.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Kervijel jedini krivac

Žerom Kervijel, službenik „Sosijete ženeral banke" koji je prokockao pet milijardi evra banke na evropskoj berzi, pušten je preksinoć na slobodu posle tri dana provedena u zatvoru. Na račun banke su se mogle čuti optužbe da je prenebregla upozorenje nemačke berze „Eureks" u novembru o tome da je Kervijel obavio sumnjivu krupnu transakciju.

Iznoseći Kervijelovu verziju istorijske pronevere od pet milijardi evra, tužilac Žan-Klod Maren je izjavio da je banka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << možda namerno zatvorila oči pred ilegalnim trgovanjem svog službenika. Mnogi stručnjaci i državni funkcioneri i dalje ne veruju da je Kervijel mogao da „zaobilazi" sigurnosni sistem banke duže od godinu dana bez saučesnika. Tokom 20-časovnog saslušanja, mlađi broker je rekao tužiocima da nije varao za svoju ličnu korist. Kervijela, koji je zaradio 110.000 evra u 2006, privukla je i mogućnost da dobije bonus od čak 300.000 evra u 2007.

„Kervijel je izjavio da su i drugi brokeri redovno radili isto što i on, mada ne u istoj meri", rekao je tužilac.

Francuski premijer Fransoa Fijon je juče izjavio da će njegova vlada braniti „Sosijete ženeral" od nasilnih preuzimanja. Spekulacije da bi „Sosijete banku" posle afere mogla da preuzme rivalska banka povećale su cenu akcija „Sosijetea" za devet odsto.

Direktor francuske bankarske grupe "Sosijete ženeral" Danijel Buto ostaće na toj funkciji, odlučio je danas administrativni savet banke, koji je osnovao poseban odbor za vođenje krize izazvane ogromnim gubicima banke od pet milijardi evra.

Administrativni savet je jednoglasno doneo odluku da podrži direktora "Sosijete ženerala", kao i drugog čoveka banke, Filipa Siterna, saopštio je njen portparol.

Gubitak od pet milijardi evra objašnjava se neautorizovanim manipulacijama na tržištu akcija službenika te banke Žeroma Kervijela, protiv koga je pokrenut sudski postupak.

Odbor banke, čiji je cilj da se situacijom "upravlja u interesu preduzeća, njenih akcionara, klijenata i zaposlenih", činiće tri nezavisna člana.

Bivši direktor "Pežoa" Žan Marten Folc izabran je za predsedavajućeg, a u odboru će biti i Žan Azema, generalni direktor osiguravajućeg društva "Grupama" i Antoan Žankur-Galinjani, predsednik "Komiteta za selekciju i plate".

Ovaj odbor treba da utvrdi i da li su "uzroci i visina gubitaka banke ustanovljeni u potpunosti", kao i da li su "preduzete mere kako bi se izbegli slični slučajevi".

Tužilac u Parizu je u isto vreme saopštio da neće biti otvorena krivična istraga za krivično delo zloupotrebe internih informacija, u slučaju člana administrativnog saveta koji je prodao svoje akcije neposredno pre objavljivanja vesti o gubicima banke, 18. januara.

Sumnjiva prodaja akcija

Sumnje u vezi s ponašanjem zvaničnika druge po veličini francuske banke juče su se samo pojačale nakon što je Uprava francuske berze (AMF) saopštila da je Robert A. Dej, Amerikanac i član nadzornog odbora „Sosijete ženeral banke", prodao akcije u vrednosti od 95 miliona evra samo dve sedmice pre saopštenja o gubitku, što je izazvalo revolt malih investitora u kompaniji. Dej (65), prodao je akcije u vrednosti od 85,7 miliona evra 10. januara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.