Da li je Belgija postala veća ili manja 2018. godine

Izvor: NoviMagazin.rs, 31.Jan.2019, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Belgija postala veća ili manja 2018. godine

Belgija je prošle godine zvanično dobila još 160 kvadratnih kilometara površine ali je istovremeno malo smanjena prema sporazumu o razmeni teritorije sa Holandijom, saznaje se danas iz izvora bliskih tom pitanju.

Ukupna površina Belgije zvanično je povećana za 160 kvadratnih kilometara ili 16.000 hektara krajem 2018 godine. Evropski zavod za statistiku - Eurostat zatražio je da opštine u blizini obala u površinu uvrste i deo plaže koji ide do mora.

Belgija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je tako dobila 160 kvadratnih kilometara što je jednako kao skoro cela površina područja Brisela.

Pojedini belgijski mediji su se našalili da je situacija nešto komplikovanja, jer je njihova zemlja postala iste 2018. godne i manja.

Tačno 1. januara 2018. godine na snagu je stupio sporazum Belgije i Holandije o razmeni teritorije.

U pitanju su pogranične enklave duž reke Meza (La Meuse) južno od Mastrihta. Tačnije, reč je o holandskom gradu Eijsden i belgijskom mestu Vize. Ta dva mesta su stvorena posle različitih prilagođavanja kanala reke za plovidbu između 1960. i 1980.

Prema tom sporazumu o razmeni teritorije, Belgija je dobila deo Eijsdena ili 3,09 hektara holandske teritorije, a Holandija 16,37 hektara belgijske zemlje mesta Vize.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.