Da li će sprovođenje ekonomskog programa u Španiji proći bez socijalnih nemira?

Izvor: BKTV News, 04.Mar.2012, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će sprovođenje ekonomskog programa u Španiji proći bez socijalnih nemira?

Politika španskog premijera Marijana Rahoja već je naišla na žestoke kritike, iako je tek dva meseca na toj funkciji.Više stotina hiljada ljudi protestovalo je u mnogim gradovima Španije protiv njegove reforme tržišta rada.
Iako su se Španci tokom prethodnih protesta uglavnom ponašali disciplinovano, u Barseloni i Valensiji je nedavno došlo do nasilničkog ponašanja.
Sve su to znaci koji ukazuju na strah velikog dela stanovništva od ekonomskog i socijalnog pada, ali i na >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << - kako otvoreno kaže ministar za ekonomiju Luis de Gindos - 'neobično agresivne reforme', koje socijalni mir u Španiji stavljaju na veliko iskušenje.
Pre nekoliko godina Španija je doživela ogroman građevinski 'bum', a onda je taj mehur od nekretnina jednostavno pukao, ekonomija je posrnula i država se više nije mogla oporaviti od tog udarca.
Španija se nalazi u dubokoj ekonomskoj krizi tokom koje je do sada bankrotiralo više hiljada kompanija. S rekordnih 23% nezaposlenih (5,3 miliona) ona ima najveću stopu nezaposlenosti u Evropskoj uniji. Samo u ovoj, 2012. godini, Španija mora da uštedi najmanje 40 milijardi evra. Posledica toga je, između ostalog, i povećanje poreza.
Jezgru ekonomskog reformskog programa predstavljaju odlučujuće promene na tržištu rada. U njih spadaju i otkazi, koji se sada brže dobijaju te više fleksibilnosti za same preduzetnike. U oblasti obrazovanja i zdravstva kao I u javnim ustanovama takođe je došlo do zatvaranja radnih mesta.
Španska vlada se nada da će naići na razumevanje u Evropskoj uniji. Vlada je već postavila pitanje Evropskoj komisiji o mogućnostima povećanja deficita za 2012. godinu.
Madrid je upozorio da se zemlja u ovoj godini nalazi pred recesijom, koja nije bila na vidiku kada je ustanovljena granica deficita. Hoće li to Evropska unija to prihvatiti? Za sada je to otvoreno pitanje.
Moguće je takođe da će Španija sama sebi stati na put, jer se sve više političara u Madridu pita jesu li reforme koje traži Evropska unija uistinu i najbolje. U tom slučaju, teško da će to pozitivno ubrzati donošenje odluka unutar same Evropske unije.
Izvor: SEEbiz
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.