Da li će na brzu hranu stavljati jezive nalepnice kao na cigarete?

Izvor: BKTV News, 26.Okt.2012, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će na brzu hranu stavljati jezive nalepnice kao na cigarete?

U nastojanju da reše problem gojaznosti, kanadski lekari predložili su kampanju inspirisanu nalepnicama na kutijama za cigarete.
Udruženje lekara iz Ontarija (OMA) u utorak je predstavilo nekoliko probnih uzoraka ambalaže s nalepnicama zastrašujućeg sadržaja, uključujući i kutiju za picu s fotografijom pocrnele masne jetre i tetrapak za sok s fotografijom dečijeg stopala sa čirom.
“Možda neki smatraju da su ovakve nalepnice suviše radikalna mera, ali je situacija takva >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da zahteva hitno reagovanje”, saopštava OMA.
Lekari su predložili još nekoliko mera za borbu protiv gojaznosti, kao što su uvođenje većih poreza na nezdravu hranu i smanjenje poreza na zdrave proizvode, stavljanje zdravstvenih upozorenja na izloge prodavnica prehrambene robe…
Predložili su i ograničavanje marketinga i prodaje u prodavnicama koje posećuju deca.
Predsednik OMA Dag Vir kaže da bolesti koje se javljaju kao posledica gojaznosti koštaju Ontario 2,2 do 2,5 milijardi dolara godišnje. Čak 31,5 odsto dece i tinejdžera u Kanadi ima višak kilograma ili je gojazno. Vlada Ontarija saopštila je da će razmotriti predloge OMA, ali ih nije komentarisala.
Povodom predloga OMA oglasilo se i industrijsko udruženje “Prehrambeni i potrošački proizvodi Kanade”.
”Mislim da je šokantno što lekari poistovećuju hranu s duvanom. Oni demonizuju pojedine proizvode i određene kategorije, umesto da pošalju poruku o značaju uravnotežene ishrane, što je veoma neodgovorno. Mislim da je promovisanje uravnotežene ishrane i zdravog načina života delotvornija mera od nalepnica”, rekla je potpredsednica te organizacije Filis Tanaka.
Izvor: blic.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.