DUI prihvatio „plan od sto koraka“

Izvor: Glas javnosti, 08.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DUI prihvatio „plan od sto koraka“

„Ovo je najbolja odluka za Makedoniju, iako su se pregovori vodili sa obe albanske partije, znači i sa DPA Menduha Tačija, ali je ova stranka odbila da bude u vladi sa rivalskom DUI“, izjavio je Ilija Dimovski, potparol VMRO-DPMNE.

Stvaranjem ove koalicije, VMRO i DUI imaće zajedno 82 poslanika u parlamentu koji broji 126 predstavnika. I pored toga što je partija Nikole Gruevskog imala dovoljan broj mandata da sama formira kabinet, prema Ohridskom sporazumu kojim je okončan sukob >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Makedonaca i Albanaca 2001. godine, jedna albanska stranka mora da participira u vlasti.

Dimovski je kao povoljnu ocenio činjenicu da je DUI prihvatio plan od „sto koraka“ premijera Nikole Gruevskog, kao i to da je Alji Ahmeti obećao da će poštovati stavove Gruevskog povodom spora oko imena sa Grčkom.

DUI će dobiti pet ministarskih pozicija u novoj vladi. To su ekonomija, rad i socijalna politika, zdravstvo, životna sredina i lokalna samouprava.

Obe stranke su se obavezale da za vreme predstojećeg mandata neće pokretati sporna međunacionalna pitanja kao što su upotreba albanske zastave, dvojezičnost i beneficije pobunjenicima iz rata 2001. godine.

Vladajuća VMRO zadržaće resore unutrašnjih i spoljnih poslova, evrointegracija, ministarstvo pravde, finansija i ostalih ključnih resora.

Iz albanskih izvora, koje prenose makedonski mediji, saznaje se da je DPA Menduha Tačija prihvatila poraz, kao i da su istakli da će predstavljati konstruktivnu opoziciju novoj vladi.

„Naš koalicioni savez sa VMRO pokazao se kao neuspešan. I pored toga što smatramo da je pobeda DUI falsifikovana, mi ćemo nastaviti da se zalažemo za prava Albanaca u Makedoniji“, izjavio je potparol DPA Imer Aljiju. Sa druge strane, Teuta Arifi, potparolka DUI, je istakla da je njena stranka prihvatila sve uslove iz koalicije „za bolju Makedoniju“ Nikole Gruevskog.

„Gruevski ima novog „vojvodu“. Ovog puta to je Alji Ahmeti“, pomalo maliciozno tumače odluku Gruevskog opozicioni mediji u Skoplju naklonjeni poraženom SDSM- u Radmile Šećerinske.

„Očekuje se novi kongres VMRO, ponovo u Štipu, gde će biti izložene foštane figure novog vojvode Ahmetija i starog, bačenog u koš, Menduha Tačija,“ocenjuje jedan od kolumnista opozicionog Utrinskog vesnika. Inače, grad Štip u istočnoj Makedoniji, poznato je središte VMRO i rodno mesto proustaškog zločinca Ivana Mihajlova i njegovog prijatelja Todora Aleksandrova, bugarskog generala i odanog čoveka probugarskoj ideji u Makedoniji.

Međutim, iz naših izvora saznajemo da aktuelna VMRO ima malo toga bliskog sa probugarskom politikom koja joj se nekada pripisuje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.