DOBRA STRANA MIRA: Iranu vraćen deo neprocenjivog blaga drevne Persije

Izvor: Press, 13.Feb.2017, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOBRA STRANA MIRA: Iranu vraćen deo neprocenjivog blaga drevne Persije

Nešto više od godinu dana pošto je potpisan nuklearni sporazum, u Teheran su stigli persijski eksponati koji su se nalazili u četiri države na Zapadu
U Nacionalnom muzeju u Teheranu početkom nedelje otvorena je izložba više od 500 artefakta iz drevne persijske istorije.  Predmeti su deo iranskog nasleđa, ali su se do nedavno nalazili u muzejima u Engleskoj, SAD, Belgiji i Italiji. 

Iran >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i Zapadne države decenijama imaju loše odnose, a sa SAD ne postoje ni diplomatske veze od zauzimanja američke ambasade u Teheranu tokom Islamske revolucije 1979. godine. 
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD 

Sporazum koji su Iran i šest svetskih sila postigli 2015. i kojim je dogovoreno da Iran smanji svoj nulearni program u zamenu za ukidanje sankcija pomogao je da se odnosi poboljšaju makar na polju umetnosti. 
 
View image on Twitter


  Follow
Newsweek Srbija @NewsweekRs

BLUDNI SIN SVRGNUTOG VOĐE: Neobična sudbina Hanibala Gadafija i nestalog libanskog imama https://goo.gl/ib7Gz5 
11:11 AM - 7 Feb 2017
    Retweets     likes




"Atmosfera posle postizanja sporazuma bila je veoma značajna. Olakšala je da vratimo te predmete kući", kaže Mohamed Hasan Talebian, zamenik direktora Organizacije za kulturno nasleđe, rukotvorine i turizam Irana. 

Neki od predmeta koji su doneti sa Univerziteta u Čikagu već su ranije bili izlagani u Iranu, ali je ovo prvi put da su se artefakti iz sve četiri države našli na jednom mestu. 

Na "Izložbi vraćenih kulturno-istorijskih predmeta" prikazano je 558 eksponata. Među njima su oružje za lov i igle koje potiču iz gvozdenog doba, kao i 2.000 godina stara ogrlica iz Ahemenidskog carstva, najvećeg u istoriji antike. Izloženi su i drevni novčići i posude starosti 3.500 godina. 


Foto: Ilustracija: Prodavnica persijskih tepiha u Iranu, Foto: Profimedia


Uprkos poboljšanju iransko-američkih odnosa tokom proteklih godinu dana, tenzije su ponovo porasle posle izbora Donalda Trampa za predsednika SAD, pa bi svaka saradnja između dve zemlje mogla za čas da bude prekinuta. Tramp je stalno kritikovao nuklearni sporazum sa Iranom i pitanje je kada će nova administracija otvoriti ovo pitanje. 

Iran je nedavno lansirao novu raketu, što je naljutilo Vašington, a među sedam većinski muslimanskih zemalja čijim je građanima Tramp uveo privremenu zabranu ulaska u Ameriku je i Iran. Teheran je spremno odgovorio da će onda i on uvesti zabranu ulaska Amerikancima. 

Usred ovakve retorike, budućnost nuklearnog sporazuma je neizvesna, ali za sada, izložba napokon vraćenog istorijskog blaga predstavlja spomenik ne samo drevne istorije, već i neočekivane koristi od mira i razumevanja. 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.