DETROIT BANKROTIRAO: Krah prestonice američke auto-industrije

Izvor: Kurir, 19.Jul.2013, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DETROIT BANKROTIRAO: Krah prestonice američke auto-industrije

Grad je u poslednjih 10 godina izgubio četvrt miliona stanovnika, osnovne usluge poput odnošenja smeća ili čišćenje snega biće smanjene na minimum

DETROIT - Prestonica američke auto industrije Detroit podneo je zahtev za proglašenje bankrotstva, čime je postao najveći grad u Sjedinjenim Američkim Državama koji čeka takva sudbina.

Bankrot Detroita je rezultat dugogodišnjeg propadanja, smanjenja broja stanovnika i slabljenja industrije automobila koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je nekada bila okosnica razvoja grada.

Kompanija Dženeral Motors je jedina velika kompanija auto industrije čije se sedište i dalje nalazi u Detroitu. Ovaj grad je u poslednjih deset godina izgubio četvrt miliona stanovnika, a danas ima skoro dva i po puta manje nego pedesetih godina prošlog veka. Bela kuća je saopštila da predsednik Amerike Barak Obama i njegovi saradnici pažljivo prate dešavanja oko bankrotstva Detroita.

Zahtev za proglašenje bankrotstva znači da većina gradskih službenika može da očekuje otkaze, uz prodaju imovine u vlasništvu grada, dok će osnovne usluge kao što je odnošenje smeća ili čišćenje snega biti smanjeno na mimimum.

Svoj posao će redovno nastaviti policija, vatrogasci i Hitna pomoć. Međutim, situacija već sada nije sjajna, zato što podaci govore da je prilikom poziva policijskog broja 911, u proseku potrebno 58 minuta da patrola dođe na lice mesta, dok je taj prosek u celoj Americi 11 minuta. Takođe, koristi se samo trećina voznog parka Hitne pomoći.

Stopa kriminaliteta je najviša u poslednje četiri decenije, a grad ima čak 78 hiljada napuštenih objekata. Takođe, čak 40 odsto uličnog osvetljenja ne radi. Tokom poslednje decenije, veliki broj pripadnika srednje klase, kao i veliki broj preduzetnika napustio je Detroit, odnoseći na taj način i poslove koji su ranije postojali.

Budžetski deficit Detroita iznosi više od 380 miliona dolara, dok je dugoročni dug bio veći od 18 milijardi dolara. Pre Detroita, najveći grad u SAD koji je proglasio bankrot bio je Stokton u Kaliforniji sa oko 300 hiljada stanovnika, kao i okrug Džeferson u Alabami, gde su dugovanja 2011. godine premašila četiri milijarde dolara.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.