Cvetković: Vlada posvećena saradnji

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 29.Apr.2010, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Vlada posvećena saradnji

Atina -- Premijer Srbije Mirko Cvetković je izjavio da je Vlada Srbije potpuno posvećena razvoju regionalne saradnje i evropskim integracijama Balkana.

Cvetković je otvarajući panel posvećen jugoistočnoj Evropi na Ekonomskoj konferenciju u Atini, rekao da je EU konačno odredište zemalja Balkana i da je to jedina garancija za dugu stabilnost i napredak tog regiona. "Vlada Srbije će podržati svaku akciju koja ima za cilj jačanje regionalne saradnje zato što je to ulaganje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u zajedničku budućnost", rekao je Cvetković.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u Srbiji, on je rekao da se ove godine vide prvi znaci ekonomskog oporavka, ali da to još nije dovoljno za poboljšanje standarda građana.

"Industrijska proizvodnja je porasla tri odsto u prva dva meseca ove godine u poređenju sa istim mesecima lane, a izvoz 30 odsto. U martu je, prvi put od početka krize, došlo do blagog rasta zaposlenosti. To su dobri znaci, ali nedovoljni da bi se popravio status građana", ukazao je premijer.

Cvetković je istakao da će posebna pažnja biti usmerena ka Koridoru 10, ali da se planiraju i početak gradnje autoputa Beograd-Bar i modernizacija pruge na tom pravcu i u te projekte će biti uloženo 1,6 milijardi evra.

On je dodao da bi vlade u regionu trebalo da budu aktivnije u promovisanju ekonomske saradnje i da pružaju institucionalnu podršku zajedničkim poslovnim poduhvatima.

Na Ekonomskoj konferenciji koju je organizovao londonski nedeljnik "Ekonomist" su prisutni predstavnici banaka i finansijskih institucija, Evropske unije, NATO i diplomatskog kora.

Cvetković se danas sastao sa predsednikom Kipra Dimitrosom Hristofjasom, koji učestvuje na konferenciji.

Predsednik Vlade se zahvalio na podršci koju Kipar pruža Srbiji na putu ka EU, kao i na kontinuiranoj podršci na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji. Srpski premijer je posebno istakao i aktivan doprinos Kipra u postupku utvrđivanja legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije pred Međunarodnim sudom pravde.

Sagovornici su na sastanku konstatovali da su zainteresovani za unapređenje ekonomske saradnje između dve zemlje, povećanje investicija, kao i za dalji razvoj i produbljivanje izuzetnih bilateralnih odnosa, koji se zasnivaju na tradicionalnom prijateljstvu i bliskosti Kipra i Srbije.

Cvetković i Papandreu o EU

Premijeri Srbije i Grčke Mirko Cvetković i Jorgos Papandreu su podržali "Agendu 2014", koja predviđa ulazak država zapadnog Balkana u EU, i istakli da je Srbiji mesto u evropskoj porodici naroda.

Grčka je ranije pokrenula ideju da sve zemlje zapadnog Blakana treba da postanu članice Unije do 2014. i taj plan Atina je nazvala "Agenda 2014".

Premijeri su, na zajedničkoj konferenciji za novinare, odnose Srbije i Grčke ocenili kao veoma dobre, istakavši da je to zasnovano na istorijskim, prijateljskim vezama dva naroda.

"Potrebno je da Srbija u što kraćem roku postane članica evropske porodice naroda, jer joj to mesto i pripada", kazao je grčki premijer.

On je dodao i da je Srbija strateški partner Grčke i da zvanični Beograd može da odigra suštinsku ulogu u regionu zapadnog Balkana.

"Grčka podržava evropsku perspektivu Srbije i u okviru toga pozdravljamo rezoluciju o Srebrenici, koju je nedavno usvojila Skupština Srbije, jer to doprinosi boljim odnosima na celom Balkanu", naglasio je Papandreu.

On je rekao i da je 2014. godina značajna za uključenje svih balkanskih naroda u EU, uz uslov da postoje dobrosusedski odnosi i da se ispune potrebni uslovi za ulazak u EU.

Povodom stanja na Kosovu, Papandreu se založio za zaštitu ljudskih prava i kulturne baštine na Kosovu, istakavši da je jedan od ciljeva Grčke i zaštita srpskih pravoslavnih manastira u našoj južnoj pokrajini.

Premijer Cvetković je sastanak ocenio kao razgovor prijatelja, naglasivši da između Srba i Grka postoji duga istorijska tradicija.

"Srbija podržava Agendu 2014, jer smatramo da je naše mesto u Evropi, kao što smatramo da je tu mesto i ostalim državama zapadnog Balkana", naveo je premijer Srbije.

On je rekao i da je regionalna saradnja vrlo značajna i da je ona nužnost koja doprinosi evropskim integracijama ovog regiona.

Cvetković je izrazio zahvalnost Grčkoj na principijelnoj podršci u borbi protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.