Čurkin: Kraj ne mora da bude 10. decembra

Izvor: Politika, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čurkin: Kraj ne mora da bude 10. decembra

Zatvorene konsultacije u Savetu bezbednosti UN o situaciji na Kosmetu i pregovorima o statusu pokrajine

Od našeg stalnog dopisnika
Vašington, 9. oktobra – Na današnjim, zatvorenim za javnost, konsultacijama o statusu Kosmeta, atmosfera u Savetu bezbednosti UN je bila manje napeta nego ranije, jer su iznošeni različiti pogledi bez pretenzija da se stavovi uniformišu – saznaje se iz diplomatskih izvora. Polemičnost je, ipak, registrovana oko toga šta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << znači 10. decembar, kada "trojka" (s predstavnicima EU, SAD i Rusije) treba da podnese izveštaj generalnom sekretaru Ban Ki Munu a on potom Savetu. "Za pregovore o Kosovu, 10. decembar ne predstavlja kraj sveta" – izjavio je posle sednice ruski ambasador Vitalij Čurkin. Tada samo prestaje mandat "trojke" – čiji je start ocenio pozitivno – koji bi mogao da se produži, ili da joj se da novi mandat, ili da se pregovori produže na drugi način – obrazložio je. Po njemu, ipak nedostaje "određenija poruka međunarodne zajednice o neophodnosti da se Beograd i Priština usredsrede na postizanje obostrano prihvatljivog rešenja". Zatim je kritikovao stavove "pojedinih članica Saveta koje insistiraju da je rešenje unapred određeno". Nametanje ishoda bi, dodao je, ugrozilo stabilnost regiona.

Bila je to dobra diskusija – preneo je novinarima američki ambasador Zalmaj Halilzad, ističući da je "većina članica ukazala da je postojeća situacija na Kosovu neodrživa i da ugrožava stabilnost na Kosovu, u regionu, pa i u Evropi". Složio se da je "najbolje da se postigne dogovor dve strane", ali da "vreme ističe", da se "ne može unedogled odugovlačiti" i da bi, ako saglasnost izostane – "situacija morala da se reši na drugi način". Vašington je ranije u više navrata ponovio da onda treba primeniti "Ahtisarijev plan za međunarodno nadziranu nezavisnost Kosova", čemu se Moskva i Beograd protive kao kršenju međunarodnog prava i dokumenata UN...

Konsultacije Saveta su, inače, bile zakazane povodom redovnog tromesečnog izveštaja Unmika o stanju na Kosmetu. Članice su dobile i ocene generalnog sekretara UN da je situacija u toj pokrajini "na površini mirna ali da postoji prikrivena napetost", kao i njegov apel da Beograd, Priština i posrednička trojka "učine najviše što mogu da se postigne sporazum koji bi Savet bezbednosti mogao da usvoji".

U obraćanju javnosti, šef Unmika Joahim Riker je preneo, slično Halilzadu, da su "predstojeći izbori na Kosovu bili jedna od glavnih tema današnje sednice". Pozvao je zatim Beograd da podstakne, a ne da obeshrabruje, kosmetske Srbe na učešće u tom izjašnjavanju.

Utisak je posmatrača, kako se doznaje u obaveštenim krugovima, da je sastankom prevladavala "dozirana diplomatska uzdržanost". Iščekuju se rezultati nastavka nove runde direktnih pregovora Beograda i Prištine, čiji će se predstavnici sastati 14. oktobra u Briselu.

M. P.

--------------------------------------

Izjava kosovskih Albanaca - otvorena pretnja

Izjave kosovskih Albanaca da će u decembru proglasiti jednostranu nezavisnost predstavljaju otvorenu pretnju i rušenje započetog pregovaračkog procesa između Beograda i Prištine, rečeno je večeras agenciji Beta u kabinetu predsednika Vlade Srbije.

"Beograd je više puta pozivao međunarodnu zajednicu i posebno posredničku ′trojku′ da uputi jasno upozorenje kojim se unapred osuđuje i odbacuje svaki jednostrani akt o nezavisnosti pokrajine", saopšteno je iz kabineta predsednika vlade Vojislava Koštunice.

Članovi albanskog pregovaračkog tima najavili su danas u Londonu da će Kosovo unilateralno proglasiti nezavisnost nekoliko dana po isteku krajnjeg roka za pregovore u decembru, ako međunarodni pregovarači ne uspeju da postignu dogovor o statusu Kosova.

"Jednostrana nezavisnost je protivzakonit separatistički akt kojim se direktrno krši međujarodno pravo i Srbija će istog trenutka poništiti sve jednostrane odluke kojima se narušava teritorijalni integritet i Ustav Srbije", saopšteno je iz vlade.

"Države koje bi priznale jednostranu nezavisnost direktno bi radile protiv suštinskih državnih i nacionalnih interesa Srbije i to bi zapravo bio pokušaj da se nasilnim putem Srbiji nametne rešenje. Sasvim je sigurno da se Srbiji ne može nametnuti rešenje, pa je samim tim jednostrana nezavisnost nemoguća", rečeno je u kabinetu predsednika vlade.

(Beta)

[objavljeno: 10.10.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.