Curi vreme za Bregzit

Izvor: Vesti-online.com, 22.Sep.2018, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Curi vreme za Bregzit

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk poručio je nakon sastanka s britanskom premijerkom Terezom Mej da vreme za dogovor o Bregzitu ističe.

- Vreme curi, a postoje velike prepreke koje moramo preći pre dogovora o Bregzitu - rekao je Tusk.

Vođe Evropske unije i britanska premijerka Tereza Mej sastali su se na neformalnom sastanku u Salcburgu. Iako su izjave prisutnih bile prijateljske i pozitivne, Tuskova izjava otkrila je da ključna pitanja i dalje nisu rešena, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << kaop što je, na primer, irska granica.

Ako se ne postigne dogovor, Velika Britanija rizikuje da sledećeg marta izađe iz Evropske unije s velikim posledicama. Engleska banka upozorila je kako bi došlo do pada cena nekretnina, brojni poslovi bi bili ugroženi, a osim toga, zabrinute su i aviokompanije.

One se brinu kako će sporazumi o vazdušnom prostoru iznad Velike Britanije koji su na snazi funkcionisati nakon Bregzita.

Tusk je još jednom poručio da sat otkucava te da Velika Britanija mora da napusti Evropsku uniju do 29. marta 2019. godine.

- Danas možda ima više nade, ali vremena je svakako sve manje. Stoga svaki preostali dan moramo iskoristiti za razgovore - zaključio je on.

Mejova je do sada tvrdo odbijala sve predloge glavnog evropskog pregovarača Mišela Bernijea.

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard izjavila je da bi neuspeh u pregovorima Londona i Brisela o Bregzitu mogao da ima "skupe ekonomske posledice". MMF je saopštio da će i s dogovorom Bregzit naneti ekonomske troškove Velikoj Britaniji, pošto to znači više trgovinskih prepreka nego što ih danas ima.

Funta je izgubila više od 10 odsto vrednosti prema evru od britanskog izglasavanja izlaska iz EU 2016, što je dovelo do poskupljenja uvoznih proizvoda.

Britanska premijerka je upozorila EU da ne traže "neprihvatljivo" u pregovorima o budućoj granici Severne Irske posle izlaska Britanije iz Unije. Glavna prepreka sporazumu o Bregzitu je sporazum koji bi omogućio slobodno kretanje robe, usluga i ljudi između Irske i Severne Irske. Posle Bregzita granica između Severne Irske i Republike Irske postaće britanska granica sa EU. Sada proizvodi koji prelaze tu granicu ne treba da budu provereni za carine i standarde, ali kada Britanija napusti ta dva aranžmana odnosno jedinstveno tržište i carinsku uniju EU, to će se sve promeniti.

Lanac pabova koji je osnovao istaknuti pristalica Bregzita saopštio je da će prestati sa prodajom francuskog brendija i nemačkog jegermajstera i zameniti ih proizvodima iz zemalja van EU. Kompanija Dž. D. Vederspun je navela da od 26. septembra više neće služiti takozvane jegerbombe. Konjaci kurvoazje i henesi će biti zamenjeni markama iz Velike Britanije i Australije. U 880 pabova koji pripadaju lancu već je obustavljena ponuda francuskog šampanjca i nemačkog pšeničnog piva.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.