Curi nafta na platformi Šela u Severnom moru

Izvor: Blic, 13.Avg.2011, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Curi nafta na platformi "Šela" u Severnom moru

ABERDIN - Naftni gigant "Rojal Dač Šel" saopštio je da pokušava da zaustavi curenje nafte na jednoj od svojih platformi u Severnom moru. Mrlja je otkrivena na platformi Ganet Alfa, 180 kilometara od Aberdina u Škotskoj.

Zvaničnici "Šela" nisu hteli da kažu koliko nafte je dosad iscurelo, opisavši slučaj samo kao "ne tako veliku naftnu mrlju" i dodali da su u velikoj meri zaustavili curenje.

Jedan od izvora naftnog polja Ganet je zatvoren, ali kompanija nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saopštila da li su smanjeni kapaciteti proizdvodnje. "Šel” je poslao jedno plovilo radi čišćenja, a jedan avion nadgleda situaciju.

Britanska uprava za energiju i klimatske promene javila je da je u kontaktu sa "Šelom" i da istražuje ovaj incident po uobičajenoj proceduri. Portparol uprave izjavio je da im je rečeno u "Šelu" da je u pitanju "ograničena količina nafte koja se može raspršiti", ali je naglasio da se curenje shvata vrlo ozbiljno.

Škotske vlada i zvaničnik uprave za zdravstvo i bezbednost potvrdili su da prate situaciju.

"Poslali smo vozilo na daljinsko upravljanje da proveri da li ima curenja ispod površine mora, nakon što smo primetili sjaj na površini vode. Curenje smo u velikoj meri zaustavili i preduzimamo mere da ga izolujemo. Podvodni izvor je začepljen, a u toku je stavljanje dotoka pod pritisak", rekao je zvaničnik "Šela".

Prema izveštajima, naftno polje Ganet je od januara do aprila ove godine proizvodilo oko 13.500 barela nafte dnevno.

Organizacija za zaštitu životne sredine "Prijatelji Zemlje" iz Škotske navodi da curenje nafte ukazuje na opasnosti bušenja u Severnom moru.

Povezane vesti: "Šel" priznao odgovornost za dve najrazornije naftne mrlje na svetu "Mekdonalds" pravi biogorivo iz jestivog ulja Velika naftna mrlja stiže Dunavom iz pravca Vukovara Nova hapšenja aktivista Grinpisa kod Grenlanda U Sibiru iskliznuo voz sa naftom

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nafta curi iz platforme u sjevernom moru

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Avg.2011

ABERDIN - Natfni gigant "Rojal Dač Šel" saopštio je da pokušava da zaustavi curenje nafte na jednoj od svojih platformi u Sjevernom moru.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.