Izvor: Glas javnosti, 17.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čudo na Hadsonu

Svih 155 putnika i članova posade aviona tipa „Erbas A-320“ američke avio-kompanije „JuEs Ervejz“, koji je nakon sudara sa jatom ptica prinudno sleteo u reku Hadson nedaleko od NJujorka - spaseni su, a Amerika slavi svog pilota-heroja, 57-godišnjeg Česli Salenbergera. Eksperti avijacije ističu da je spuštanje putničkog aviona na površinu vode tako da se on ne raspadne izuzetan poduhvat, „pravo čudo“, pošto je sletanje na vodu opasnije od prinudnog sletanja na kopno. Avion je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << nakon sletanja potonuo u ledene vode Hadsona do prozora.

Posada i spasioci brzo izveli putnike na krila aviona. Već za samo pet minuta posle prinudnog sletanja do aviona su stigli spasilački brodovi i trajekti koji saobraćaju Hadsonom. Okružili su letelicu koja je, kako se činilo, polako tonula, otvorili su vrata i izvukli iz aviona putnike koji su nosili žute pojaseve za spasavanje. Evakuacija je izvedena za samo desetak minuta. Nekoliko putnika koji su lakše povređeni prebačeni su u njujorške bolnice i u susednu državu NJu Džersi i pružena im je medicinska pomoć. U avionu se nalazilo 155 lica - 150 putnika i pet članova posade.

Avion se, zahvaljujući velikoj količini vazduha u sektoru za prtljag, održao na vodi, mada je, prema rečima očevidaca, u letelicu počela da ulazi voda već neposredno po sletanju.

BIVŠI PILOT BOMBARDERA

Česli Salenberg - iz Danvila, u Kaliforniji - pilot je „JuEs ervejza“ od 1980. godine, a do tada je sedam godina bio u oružanim snagama SAD, kao pilot-bombardera. Bio je i instruktor letenja, učestvovao je u istraživanju uzroka avio-katastrofa, radeći zajedno sa specijalistima iz NASA.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.