Ctanice na Antarktiku će obezbediti stabilan rad GLONAS-a

Izvor: Vostok.rs, 22.Dec.2010, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ctanice na Antarktiku će obezbediti stabilan rad GLONAS-a

22.12.2010. - Stabilnije nautičko informisanje

Novi kompleks monitoringa ruskog satelitskog sistema GLONAS proradio je na antarktičkoj stanici Novolazarevskaja.

Što će više biti takvih kompleksa aparata u različitim mestima naše planete, to će stabilnije biti nautičko informisanje, - istakao je u intervjuu Glasu Rusije zamenik direktora Arktičkog i Antarktičkog instituta u Peterburgu Valerij Lukin.

Radi što preciznijeg određivanja geografskih koordinata >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << uz pomoć tog sistema neophodno je u različitim mestima zemaljske kugle razmestiti specijalne stanice diferencijalnog korigovanja i monitoringa parametara orbitalnih satelita grupacije GLONAS. Radi realizacije tih planova Roskosmos je zajedno s ruskom antarktičkom ekspedicijom razmestio u Antarktidi dve takve stanice. Prva je bila montirana na stanici Belinshauzen u februaru.

Na Novolazarevskoj je stupio u pogon i novi satelitski kompleks za prijem i odašiljanje informacija. Postojanje pouzdane satelitske veze će obezbediti ruskim polarnim istraživačima stabilan pristup Internetu. Roskosmos planira da tokom naredne dve godine uspostavi na stanicama u Antarktidi kompleks aparature daljinske kosmičke veze. Slični kompleks će montirati na Stanici Ruska u pacifičkom segmentu južnog kontinenta posle njene dekonzervacije i obnavljanja u režimu danonoćnog rada posle 2015. godine.

Svi ti projekti će biti realizovani u skladu s desetogodišnjom strategijom ruskog prisustva u Antarktidi. Jedan od pravaca je povezan s osiguranjem kosmičke delatnosti. Reč je o tome da je početkom 1990-h godina prošlog veka bila povučena iz eksploatacije naučno-istraživačka flota koja se koristila radi održavanja kosmičke delatnosti u udaljenim od Rusije rejonima planete. Bile su takođe likvidirane vojne baze koje su obezbeđivale u Južnoj hemisferi globalni monitoring, vezu i u slučaju potrebe upravljanje kosmičkim letovima ruskih orbitalnih aparata i sistema. To je rezultiralo problemima u korigovanju orbita kosmičkih aparata. Zato je u vezi sa realizacijom projekta GLONAS tamo neophodno stvoriti široku mrežu kopnenih stanica, - smatraju stručnjaci.

Izvor: Golos Rossii

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.