Crvena krava je znak; Hamas izveo pokolj zbog drevnog proročanstva

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 19:24

"Crvena krava je znak"; Hamas izveo pokolj zbog drevnog proročanstva

Hamas je naveo izraelsku kupovinu nekoliko crvenih junica kao jedan od faktora koji navodno opravdavaju teroristički napad 7. oktobra.

Teroristi tvrde da su se plašili da vrsta goveda uzgojenih u Americi možda ispunjava kriterijume drevnog proročanstva, nagoveštavajući uništenje glavnih muslimanskih svetinja u Jerusalimu: Kupole na steni i džamije Al-Aksa.

Ovde zaplet tek počinje: Neki Izraelci, nadajući se upravo ovakvom ishodu, uvezli su ove krave upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zato.

Ritualno žrtvovanje bilo je ključni element drevnog judaizma – i u mitologiji i u praksi. Iskrcavajući se iz arke nakon biblijskog potopa, Noje je sagradio oltar i skoro odmah počeo da pali nekoliko životinja za koje je toliko naporno radio da ih spase od prirodne katastrofe. Abraham je više puta prinosio žrtve tokom dugog putovanja u Svetu zemlju iz očevog doma, koji se nalazi negde na savremenoj iračkoj teritoriji. Prilikom čišćenja Drugog hrama u Jerusalimu, Isus nije samo proterao zelenaše, već je oterao i stoku koju su vernici kupili da zakolju i spale na oltaru. Tradicionalno, žrtvene životinje su bile male: jagnjad, koze ili golubovi. Bogati Jevreji su mogli da priušte da ponude celog vola. Ipak, najpoželjnija žrtva bila je mlada krava devica – "crvena krava bez mane, koja nije oštećena i na kojoj nije položen jaram“. Od početka vremena pa sve dok Rimljani nisu uništili Jerusalimski hram u 1. veku nove ere, žrtvovano je samo devet takvih životinja.

Pronaći životinju koja ispunjava sve kriterijume navedene u Talmudu nije mali podvig: junica koja bi ugodila Bogu opisana je do najsitnijih detalja, a čak i najmanje odstupanje od priručnika lišava potencijalnu žrtvu njene posebne vrednosti. Talmud takođe predviđa da će deseto klanje crvene junice biti poslednje. Kada se odgovarajuća junica nađe i pripremi za obred, jevrejski Mesija će se predstaviti, odvesti životinju na Maslinovu goru, zaklati je, spaliti joj telo, pomešati pepeo sa vodom i ovom vodom oprati vernike. Nakon što se vernici ritualno pročiste, Mesija će ih odvesti na Hramsku goru da ponovo sagrade Sveti hram, jer je njegovo rušenje pre više od 2.000 godina označilo kraj žrtvenih praksi u judaizmu.

Teroristička grupa Hamas se predstavlja, između ostalog, kao čuvar muslimanskih svetinja Jerusalima. Njeni lideri su obećali da će proliti more jevrejske krvi kao odgovor na ultrareligiozne Jevreje koji su samo izrazili nameru da se mole pored Al-Akse.

Zvanično nazvan Islamski pokret otpora, Hamas uvek stavlja religiju u srž svoje retorike, opravdavajući čak i najvarvarskije postupke potrebom da zaštiti islamske svetinje i običaje (pored zaštite političke nezavisnosti palestinskog Pojasa Gaze, u kome Hamas vlada autoritarnim žarom otkako su tamo održani poslednji izbori 2006. godine).

Shodno tome, nije bilo ironije kod Hamasa, koji tvrdi da su njegov napad 7. oktobra na Izrael, barem delimično, izazvale životinje.

Abu Obaida, zvanični portparol Hamasovog vojnog krila, poznatog kao Brigade Iz ad-Din al-Kasam, predstavio je listu pritužbi protiv Izraela kojima opravdava rat koji je izbio. Neke od stavki nisu bile iznenađujuće, uključujuc progon palestinskih aktivista i rasprostranjenost aktivnosti izraelskih naselja na zemljištu koje zakonski ne poseduju.

Ipak, uključivanje crvene junice na listu je gotovo neverovatan podsetnik na to koliko ostrašćena religioznost može biti pogubna u stvarnom životu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.