Crnogorska buna: Gužvali i cepali račune za struju!

Izvor: Glas javnosti, 21.Jan.2012, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorska buna: Gužvali i cepali račune za struju!

PODGORICA - Nekoliko hiljada građana Crne Gore zatražilo je danas sa protesta u Podgorici od crnogorske vlade da promeni politiku i obezbedi bolje uslove života osiromašenim građanima.

Unija slobodnih sindikata (USS), Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i studenti poručili su ispred sedišta vlade u Podgorici izvršnoj vlasti i premijeru Igoru Lukšiću da je "dosta pljačke".

Demonstranti su uputili poruku da više "neće da budu tranzioni gubitnici" i da neće >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da "plaćaju cenu korupcije i loših privatizacija" i pozvali vladu da fokus sa identitetsklih preseli na socijalna pitanja.

"Više nećemo da budemo tranzicioni gubitnici. Tražimo vladavinu prava i efikansu borbu protiv organizovanog kriminala. Hoćemo da vidimo ljude u zatvorima. Za 20 godina tranzicije i privatizacije niko nije odgovarao i završio u zatvoru, a mi smo u međuvremenu postali sirotinja", kazao je predsednik USS Srđa Keković.

Prema njegovim rečima, došlo je vreme kada vlada mora da se opredeli da li hoće da bude vlada građana ili vlada tajkuna. "Nećemo više dozvoliti da se strani investitori po Crnoj Gori hvale kako mogu da sednu sa premijerom i dogovore poreske zakone i radno zakonodatsvo kako njima to odgovara", poručio je Keković aludirajući na kanadskog milijardera Piterta Manka koji je od bivšeg preduzeća za remont brodova u Tivtu napravio marinu za jahte.

Direktan povod za protest je povećanje cena struje koja je od 1. januara poskupela za oko sedam odsto, zbog čega je zatražena ostavka čelnika Regulatorne agencije za energetiku (RAE) koja je i odobrila to povećanje.

U znak revolta okupljeni su izgužvali i isred zgrade vlade bacili poslednje račune za struju. Najavljeni su novi protesti sve dok se ne povuče odluka o povećanju cene struje.

Jedan od čelnika USS-a Janko Vučinić saopštio je da je veća cena struje samo povod, a da je pravi razlog za protest nezadovoljstvo građana uslovima života i politikom vlade.

"Razlog su ukradeni milioni, što su nas ostavili da gladujemo. Dosta je", kazao je Vučinić i poručio premijeru da "pripravnički neće polagati kod svog mentora, već kod naroda".

Izvršna direktorka MANS Vanja Ćalović kazala je da su se građani okupili da "nateraju vladu da radi za građane, a ne da pune sopstvene džepove".

"Ovo je protest upozorenja: Lukšiću ne sprdaj se s narodom da ti se o glavu ne obije. Nemoj da nas teraš da dođemo ponovo, jer će nas biti još više. Mali će vam Spuž (zatvor) biti tada", poručila je Ćalovićeva pozdravljena poklicima prisutnih.

Ona je pozvala državnog tužioca da uđe u Elektroprivredu Crne Gore, Telekom, Kombinat aluminijuma Podgorica i kompanije koje su u stranom ili mešovitom vlasništvu sa državom.

Ćalovićeva je ponovila da dobija pretnje i poručila nadležnima da "joj ne šalju pse koji joj prete metkom".

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

REVOLTIRANI CRNOGORCI GUŽVALI I BACALI RAČUNE ZA STRUJU

Izvor: Kurir, 21.Jan.2012

PODGORICA - Nekoliko hiljada građana Crne Gore zatražilo je danas sa protesta u Podgorici od crnogorske vlade da promeni politiku i obezbedi bolje uslove života osiromašenim građanima...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.