Crni životi su bitni i u prestonici Kju Kluks klana

Izvor: RTS, 07.Jun.2020, 12:38

Crni životi su bitni i u "prestonici" Kju Kluks klana

Više od 100 demonstranata okupilo se u subotu u gradu Vidoru, na istoku Teksasa, kako bi protestovali protiv ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda. To i ne bi bilo neobično, da nije reč o gradu koji je poznat po istoriji rasizma i po Kju Kluks klanu.
Organizatori su pre nekoliko dana najavili da će biti održan protest, a na društvenim mrežama su odmah počele da kruže glasine da je u pitanju neka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vrsta nameštaljke.

"Znali smo da ćemo se suočiti sa ovakvim stvarima zbog istorije naše zajednice. Smatraju nas prestonicom Kju Kluks klana, to nije tajna. Želela sam da pokažem da u ovoj generaciji ima ljudi koji su voljni da istupe da to nismo mi", rekla je Medi Meloun, jedna od organizatora.
Uprkos navodima o potencijalnim opasnostima po učesnike protesta, demonstracije su održane. Kao i u ostalim gradovima, ponavljane su poslednje reči ubijenog Džordža Flojda, a 8 minuta i 46 sekundi demonstranti su klečali u tišini. 
"U gradu u kojem su mislili da ovo nikada neće moći da se dogodi, u Vidoru u Teksasu - dogodilo se", uzviknuo je jedan od demonstranata pre početka marša.
Međutim, u blizini parka u kom se protestovalo okupilo se nekoliko desetina belaca koji su vidno nosili oružje. Rekli su da su tu kako bi zaštitili spomenike.

U tom gradu od oko 10.500 stanovnika godinama je Kju Kluks klan organizovao proteste, kako bi se sprečio dolazak Afroamerikanaca. U gradu je čak postojala politika "zalaska sunca", doduše nezvanična, prema kojoj Afroamerikanci nisu smeli da izlaze uveče.
Poslednji takav protest održan je 1993. godine, kada je grad pokušao da integriše nekoliko crnih porodica u zajednicu. Većina je napustila grad posle protesta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.