„Crna Gora se među prvima u Evropi suočila sa nekonvencionalnim napadima na njenu demokratiju“

Izvor: Vostok.rs, 30.Okt.2019, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Crna Gora se među prvima u Evropi suočila sa nekonvencionalnim napadima na njenu demokratiju“

Iz Ambasade SAD je saopšteno da drugu godinu zaredom, na poziv crnogorske Vlade, elitni tim američkih sajber stručnjaka sa crnogorskim sajber kolegama radi na "suprotstavljanju zlonamjernim sajber akterima" na ključnim mrežama i platformama. Kako se navodi, zajedno sa Komandom američke vojske u Evropi, operacije Komande američkog sajber tima deo su američkih "napora upornog suprotstavljanja protivnicima" u sajber prostoru, kroz zajednički rad sa "vrednim partnerima i saveznicima na zaštiti važne infrastrukture". Navodi se da "odbrambene operacije takođe stvaraju uvid u protivničke sajber pretnje u odnosu na predstojeće američke i crnogorske izbore 2020. godine". "I Sjedinjene Američke Države i Crna Gora imaju korist od našeg bliskog partnerstva u oblasti sajber odbrane, što nam pomaže da zaštititimo naše zajedničke vrednosti i interese," rekla je američki ambasador u Crnoj Gori Džudi Rajnke. "Nastavak rada sa Crnom Gorom očigledan je primer kako slobodni svet sarađuje na širenju bezbednosti." "Crna Gora se, među prvima u Evropi, suočila sa nekonvencionalnim napadima na njenu demokratiju i slobodu izbora. Upravo u susret novim izazovima sa SAD tražimo način, koristeći njihove resurse, da zaštitimo demokratiju na zapadnom Balkanu od onih koji bi ovaj dio Evrope da zadrže u sukobima, zaostajanjima i ekonomskom propadanju", rekao je ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković. "Dok brane važnu infrastrukturu i resurse, američki i crnogorski sajber stručnjaci takođe istražuju sposobnosti i sredstva delovanja zlonamernih sajber aktera. To će omogućiti Sjedinjenim Američkim Državama, Crnoj Gori i ostalim saveznicima i partnerima da spreče buduće upade u mrežu i sajber napade."
Podsetimo, državni sekretar SAD, Majkl Pompeo je rekao prilikom nedavne posete Podgorici, da su "zahvaljujući direktnoj saradnji sa Crnom Gorom u oblasti sajber bezbjednosti SAD uspele da razviju sredstva zaštite od najnovijeg ruskog zlonamernog softvera koja sada štite milijarde uređaja širom sveta".

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.