Izvor: Glas javnosti, 15.Sep.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora i Srbija na začelju u regionu

Petu godinu zaredom istočna Evropa i centralna Azija vode u svetu po ostvarivanju poslovno orijentisanih reformi, navela je Svetska banka u novoj studiji objavljenoj u sredu (10. septembra).

Azerbejdžan, Albanija, Kirgistan, Belorusija, Senegal, Burkina Faso, Bocvana, Kolumbija, Dominikanska Republika i Egipat bili su deset glavnih reformatora, pokazuju podaci iz šestog godišnjeg izveštaja Poslovanje koji su uradili Međunarodna finansijska korporacija (IFC) i banka.

Istočna >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Evropa i centralna Azija čine preko 25 procenata od rekordnih 239 reformi u regulisanju poslovanja sprovedenih širom sveta u poslednjih 12 meseci, zaključno sa junom ove godine, kažu autori studije. Oni su rangirali 181 ekonomiju na osnovu deset indikatora.

- Ekonomijama su potrebna pravila koja su efikasna, laka za korišćenje i dostupna svima koji moraju da ih koriste - izjavio je Majkl Klajn, potpredsednik Svetske Banke i IFC za razvoj finansijskog i privatnog sektora i dodao da u suprotnom, kompanije su zatečene u neregulisanoj, neformalnoj ekonomiji.

Singapur treću godinu zaredom predvodi globalnu rang-listu ukupnih regulatornih olakšanja za poslovanje. Novi Zeland, Sjedinjene Države, Hongkong i Danska zaokružuju tu listu pet najuspešnijih zemalja.

Prema banci, Albanija, drugi glavni reformator ove godine, sprovela je reforme u četiri od deset oblasti analiziranih u izveštaju.

- NJima je olakšano otvaranje preduzeća, smanjena su poreska opterećenja i pojačana zaštita investitora i kreditnih informacija - ukazuje banka. To je Albaniji omogućilo da se pomeri sa 135. mesta u prošlogodišnjem istraživanju 178 ekonomija, na 86. mesto na novoj globalnoj rang-listi.

Grčka se pomerila deset mesta napred na globalnoj skali i zauzela 96. mesto na ovogodišnjoj rang-listi. Najprimetniji napredak ostvaren je na polju plaćanja poreza, otvaranju preduzeća, zaštiti investitora i zapošljavanju radnika.

Regulatorne reforme koje je Makedonija sprovela da bi poboljšala poslovanje kompanija takođe su unapredile njeno ukupno mesto na listi. Sada se nalazi na 71. mestu, što predstavlja skok u odnosu na 79. mesto prošle godine. Makedonija je zabeležila najveći napredak u prekograničnoj trgovini, olakšavanju registracije preduzeća, sprovođenju ugovora, omogućavanju kredita, registraciji imovine i naplati poreza. Međutim, stiče se utisak da su se napori za jačanje zaštite investitora usporili.

Turska i Hrvatska pomerile su se za po jedno mesto i sada sa nalaze na 59, odnosno 106. mestu na ovogodišnjoj listi. Rumunija je ove godine ponovo 47, samo dva mesta iza svog suseda Bugarske, koja je ponovo rangirana najbolje od svih zemalja u regionu. Bosna i Hercegovina (BiH), Crna Gora i Srbija pokazale su se kao najgori reformatori u regionu tokom perioda koji je obuhvaćen studijom. Crna Gora je na 90. mestu, što je pad u odnosu na prošlogodišnje 84. mesto. Srbija je pala tri mesta i sada je na 94, dok je BiH rangirana dva mesta niže nego prošle godine. Ona se nalazi na 119. mestu i najniže je rangirana zemlja u regionu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.