Crmi Himalaji: Locirana tela nestalih planinara

Izvor: Mondo, 03.Jun.2019, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crmi Himalaji: Locirana tela nestalih planinara

Indijski vojni piloti primetili su pet tela planinara na Himalajima kod granice sa Kinom i Indijom na visini od 5.000 metara.

Foto: YouTube/printscreen/Teton Gravity Research

Veruje se da su to tela pet od osam planinara koji su nestali u lavini kada su pokušali da se popnu na vrh Nanda Devi, do kojeg je veoma teško stići.

Njihova tela su identifikovana na fotografijama visoke rezolucije iz vojnog helikoptera pre nego što je zbog snežnih padavina i jakog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << vetra danas prekinuta spasilačka operacija, prenosi AP.

Operacija potrage za još trojicom planinara nastaviće se sutra, rekao je zvaničnik indijske država Utarhand Vidžaj Kumar Džgdande.

Leševi alpinista prekrili Himalaje

Indijski zvaničnici vode konsultacije sa indijskom vojskom i graničnom policijom o tome kako da se dopreme tela sa planinskog vrha Nanda Devi, drugog po visini u Indiji.

"Bezbednost je pravi problem kako zbog terena tako i zbog vremena. Uvek postoji bojazan da se i spasioci tamo zaglave", rekao je Džugdande.

Vojska snimila otiske stopala Jetija?! (VIDEO)

Među nestalima su četiri Britanca, dva Amerikanca, po jedan Australijanac i Indijac koji su poslednji put bili u kontaktu sa baznim kampom 26. maja.

Indija ne dozvoljava planinarima da se popnu na vrh Nanda Devi, već samo na nešto niži Nanda Devi Ist do kojeg je takođe izuzetno teško stići.

"U poređenju sa Nanda Devi Istom, Mont Everest je piknik. Oni koji su se popeli na Evrest ne bi čak mogli ni da zakorače na njega. To mogu da pokušaju samo tehnički najkompetentniji", rekao je Marinder Koli, iskusni planinar.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.